SV vil ha en nasjonal boligplan

Audun Lysbakken og SV ser for seg en overordnet boligplan etter modell av Nasjonal transportplan.

– Vi trenger et nasjonalt løft for boligpolitikken. Det får du ikke ved å opprette en egen statsrådspost som du kaller boligminister, det får du med gjennom samordning, sa SV-leder Audun Lysbakken under Norske boligbyggelag (NBBL) sin boligpolitiske konferanse i Oslo onsdag.

Lysbakken trakk frem innsigelsespiloten som regjeringen setter i gang i flere fylker i disse dager, som ett av tiltakene han mener vil sørge for bedre samordning og raskere planprosesser.

– Vi har en miljøvernminister som er den første tydelige planministeren i Norge. Det har blant annet ført til at Miljøverndepartementet har satt i gang med et innsigelsesforsøk der fylkesmennene får koordineringsoppgaven, slik at vi unngår at kommunene blir møtt med innsigelser fra 22 ulike statlige etater, sa Lysbakken.

Han la til at SV ønsker seg en overordnet statlig plan for norsk boligpolitikk.

– Vi ser for oss å etablere en nasjonal boligplan, litt etter modellen med Nasjonal Transportplan, der statens oppgave ikke først fremst blir å si nei til utbygging, men heller å være en pådriver for utbygging. Kommunene må få tydelige forpliktelser på seg til å bygge nok, sa Lysbakken.