Slutt opp om BNL

Det er veldig viktig at alle bedriftene i byggenæringen slutter opp om BNL. Det er selvsagt viktig å opprettholde bransjeforeningene, men skal man lykkes med å få gjennomslag for de store sakene, er BNL et utrolig viktig redskap. Byggenæringen har alltid vært mulighetenes næring – og slik skal det fortsatt skal være.

I dag møter vi større utfordringer enn noen gang. For byggenæringens bedrifter er et sterkt BNL en garanti for at vi får de rammebetingelser næringen trenger.

Det er viktig at næringen snakker med en stemme. Dessverre er det alt for mange sprikende utspill fra ulike aktører. De gis signaler som opplagt forvirrer både politikere og andre som sitter i maktapparatet.

En del av de store aktørene i næringen er gjerne med i flere bransjeforeninger. Da kan det virke litt underlig at det kommer ulike utspill som ikke alltid harmonerer med det flertallet i BNL mener. Her trengs en opprydding. De store bedriftene sitter med nøkkelen.

BNL er en av de store landsforeningene i NHO. Nå er det på tide at man også i dette systemet får bedre gjennomslag for byggenæringens synspunkter.

Byggenæringens Landsforening er onsdag samlet til representantskapsmøte på Grand Hotel i Oslo. På det åpne møtet ble det snakket om rekruttering. I tillegg holdt også avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO og vegdirektør Terje Moe Gustavsen interessante innledninger.

Aasmund Østvold i Beto-Bygg holdt et meget tankevekkende innlegg om de problemstillinger mange bedrifter nå møter i dagens marked. Skal man drive ærlig og skal man satse på lærlinger faller man gjerne gjennom i konkurransen om anbud - selv når det er offentlige er innkjøper. Dette må det bli slutt på.

I denne saken bør også arbeidstakernes organisasjoner engasjere seg langt sterkere. Skal vi redde arbeidsplassene i de seriøse bedriftene i næringslivet må det nå tas et generaloppgjør - ikke minst med alle som jobber svart - og som kjøper svart. Det må også tas et oppgjør med alle offentlige innkjøpere som kun har et parameter - nemlig laveste pris.

Ellers var det tankevekkende det kompetansedirektør Jørgen Leegaard i BNL sa om rekruttering. Mer enn 1000 lærlingplasser i  byggenæringen er blitt borte de siste årene. Antall lærebedrifter er også synkende. Denne trenden må snus.

Vi kommer med mer stoff fra møtet både på bygg.no og i neste utgave av Byggeindustrien.