Gjøa-bygget åpner

Gjøa-bygget åpner onsdag med Kongen og statsminister Jens Stoltenberg til stede.

At bygget står der, skyldes bidrag både fra det offisielle Norge og fra private aktører, hvor også JM Norge AS har vært en stolt bidragsyter.

- Uten JMs bidrag i denne prosessen hadde neppe dette bygget blir realisert, sier museumsdirektør Geir O. Kløver.

JM Norge AS har nå overlevert Gjøa-bygget til byggherren, stiftelsen Frammuseet, og et mangeårig samarbeid går mot slutten. JM Norge har gjennom en årrekke rehabilitert museumsbygningene på Bygdøy.

Selve skuta, Gjøa ble flyttet på plass i sitt nye vernebygg 11. oktober i fjor. Det var før selve flyttingen knyttet stor spenning til om skuta tålte å bli flyttet, men denne operasjonen gikk som planlagt. I tillegg til båten inneholder vernebygget i dag egen kinosal, et klasserom og en polarsklie for de minste.

Roald Amundsen ble verdens første som krysset Nordvestpassasjen i én og samme ekspedisjon, gjennom sin ferd med båten Gjøa mellom 1903 og 1906. Da båten skulle få et etterlengtet vernebygg, var det JM Norge som påtok seg ansvaret for denne.

- Med store krav til bygget og lite midler var det lenge høyst usikkert om det lot seg realisere. Med vilje til å bidra for norsk historie, samt løsningsorientert utgangpunkt har man i fellesskap med bidragsytere, Stiftelsen Frammuseet og JM Norge AS klart å realisere vernebygget – til glede for generasjoner fremover, skriver JM i en melding.