Klokt sagt, Ståle Rød

Vi har mange gode og kloke gjestekommentarer her på bygg.no. Det er sjelden at vi kommenterer dette på lederplass, men det er all grunn til å merke seg det konserndirektør Ståle Rød i Skanska skriver. Hans kommentar treffer det som for mange aktører i byggenæringen oppfattes som det store problemet og den store utfordringen - ulik konkurranse.

Han går i rette både med samferdselsminister og vegdirektør som i alle sammenhenger ivrer for å få utenlandske aktører til Norge.

”Denne iveren og de mange uttalelser om viktigheten av å få inn utenlandske foretak for å bygge Norge, tyder på at anerkjennelsen av den norske bygg-og anleggskompetansen og de ulike bedriftenes gjennomføringsevne nå er på et lavmål! Virkeligheten er noe annerledes”, skriver Rød.

Han har selvsagt helt rett. Vi har kapasitet så det holder i Norge. Norske entreprenører har alltid hatt evne å løfte seg når det trengs. De har også hatt evne til å hente inn den kapasitet som er nødvending – ofte fra utlandet. Men da har de norske bedriftene hele tiden hatt styringen – og vi har opprettholdt kompetansen (og skatteinntektene) i Norge. Nå taper ofte de norske bedriftene i konkurransen om oppdrag – simpelthen på grunn av at konkurransen ikke er lik.

Vi må selvsagt tåle konkurranse fra utlandet – men da må konkurransen være reell. Så lenge de utenlandske foretakene kun forholder seg til minstetariff (og noen ganger under det) sliter de norske entreprenørene. Vi vet at en norsk tunnelarbeider er langt mer effektiv enn utenlandske kollegaer, men hva hjelper det når utlendingene leverer anbud som ligger langt under det norske entreprenører kan gi. Og bestillerne velger som oftest laveste anbud uansett. Da glemmer man alle krav til lærlinger og alt annet som man snakker så fint om i alle festtaler.

Les kommentaren til Rød. Dette oppmodingen går spesielt til alle politikere – og ikke minst til dem som til syvende og sist bestemmer. Både vegdirektør og samferdselsminister bør lese denne gjestekommentaren nøye – og gjerne flere ganger.

Faren er stor for at norsk byggenæring kan få banesår om dagens politikk fortsetter.

Vi gjentar: Vi er ikke i mot utenlandsk konkurranse. Men da må konkurransen være lik!!!