Bekymringsnotat fra MEF

Fylkesvegene har et vedlikeholdsetterslep på 45-75 milliarder kroner. Et nytt MEF-notat viser utviklingen og status for etterslepet på fylkesvegnettet.

Det er i dag betydelige utfordringer knyttet til manglende vedlikehold av store deler av fylkesvegnettet. I februar i år kom Statens vegvesen med en rapport hvor det ble anslått at det vil koste om lag 45-75 milliarder kroner å fjerne forfallet og gjøre nødvendige oppgraderinger på fylkesvegene. Til sammenligning ble etterslepet estimert til 18,3 milliarder kroner i to kartlegginger gjennomført henholdsvis i 2003 og 2005.

Forvaltningsreformen i 2010 innebar at 17 000 km riksveg ble overført til fylkeskommunene. Reformen skulle styrke fylkeskommunenes rolle som regional utviklingsaktør, men forfallet begrenser i dag handlingsrommet til fylkeskommunene. Om lag halvparten av de fylkeskommunale budsjettene går til drift og vedlikehold, mens resterende går til investeringer.

MEF mener det vil være svært uheldig hvis gapet mellom etterslep og bevilgninger fører til at fylkeskommunene i stadig større grad må omdisponere midler fra investeringer til drift og vedlikehold. Dette vil svekke fylkeskommunenes rolle som pådriver for regional utvikling.

MEF er bekymret for at gapet mellom riksvegene og fylkesvegene vil øke, og at vi får et vegnett med store regionale forskjeller. Dette reduserer muligheten for effektiv transport mellom landsdelene. I tillegg påvirker forfallet trafikantenes sikkerhet og konkurranseevnen til lokalt næringsliv, skriver MEF i en melding.

Se vedlegg for MEF-notat nr. 3, 2013 - "Vedlikeholdsetterslep på fylkesvegnettet".