Økt tilsyn med byggmoduler

Direktoratet for byggkvalitet (DiBk) vil styrke tilsyn med dokumentasjonen for byggmoduler sammen med kommunene. Byggevareindustrien gir sin fulle tilslutning.

– Det er svært positivt at Direktoratet for byggkvalitet nå vil styrke tilsynet med dokumentasjonen som følger byggmodulene. Så vel kunder som de seriøse aktørene i markedet er tjent med at useriøse leverandører lukes ut, og at eventuelle misforståelser blir tatt tak i, kommenterer adm. direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens Forening som lenge vært en pådriver for intensivert tilsyn.

Han påpeker at det er et økende marked for byggmoduler og henviser til tall fra SSB som er bearbeidet av Norsk Trevare. Disse viser at verdien på import av moduler og elementer har økt med 750 prosent fra 1992 og frem til 2012, og verdien er stadig økende.

Bakgrunnen for Byggevareindustriens gledesutbrudd er at DiBk inviterer kommunene til et større samarbeid om tilsyn av byggmoduler. I tillegg åpner direktoratet for at tips om byggmoduler kan sendes til post@dibk.no med referansenummer 13/5730.

I en fersk melding fra direktoratet forklares utspillet med at det stadig leveres flere spesialtilpassede byggmoduler på det norske markedet. For å sikre produkttilsynet ønsker direktoratet at kommunene bidrar med opplysninger om disse modulene. Byggmoduler leveres med den utførelsesgrad og ferdighetsgrad som kunder ønsker, og variasjonen er stor. Og direktoratet registrerer med beklagelse at det også er stor variasjon i produktdokumentasjon som følger med disse modulene.

– Kommunene sitter med mange relevante opplysninger som kan være nyttige for direktoratet. Vi håper derfor de vil spille på lag for å sikre et gjennomgående tilsyn av byggmoduler, sier fungerende avdelingsleder Mathieu Veulemans i DiBk.

Han påpeker at mange tror de kan dokumentere egenskapene til byggmodulene gjennom ansvarsrett uten noe form for produktdokumentasjon. Det er feil, fastslår han.

– Regler om ansvarsrett og produktdokumentasjon utfyller hverandre. Enkelt sagt skal alt som går ut fra fabrikk dokumenteres. På byggeplass skal det dokumenteres at montering er riktig, fremholder Veulemans.

På spørsmål om hva som kreves av dokumentasjon og av hvem, svarer Veulemans: – For slike kompliserte produkter vil det være nødvendig med en tredjepartsvurdering fra et utpekt teknisk kontrollorgan eller et akkreditert sertifiseringsorgan. Uavhengig av ferdighetsgrad vil det være nødvendig med enten en produktsertifisering eller en produksjonskontroll i fabrikk.