Riksfjord skole

Riksfjord skole

Sted: Falkhytten, Aukra

Prosjekttype: Skolebygg

Kontraktsum eksl. mva:
220 millioner kroner

Totalkostnad: 316 millioner kroner

Bruttoareal: 7.200 kvm

Tiltakshaver: Aukra kommune

Totalentreprenør: Brødrene Røsand

Arkitekt: Arkitektkontoret BBW

Prosjektledelse for byggherre: Aukra kommune og Hammerø & Storvik Prosjekt

Rådgivere: RIB, RIGeo og akuatikk: Norconsult - RIE: West Elektro -
RiRør: Flataker VVS - RIV: Teknisk Ventilasjon

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider og anleggsgartner: Romsdal Anlegg - Prefab.betong: Spenncon - Stål: Lønnheim Stål - Murere og flislegger: Mumester Mørkedal - Innv. amfi: Fora Form - Lås og beslag: Nordvest elektronikk - Blikkenslager: Langvas - Trapper og rekkverk: Midthaug - Solkjerming: Solskjermingsgruppen - Glassfasade og tak: Valumin - Maler og gulvlegger: Malermestrene BMV - Terazzogulv: Hesselbereg Bygg - Himling og dører: JB Akurstikkmontage - Fast inventar: Bjørn Nilsen Serviceverksted - Gymsalutstyr og sportsgulv: Ifact - Branntetting: Firesafe - Rørlegger: Flataker VVS - Ventilasjonsarbeider: Teknisk Ventilasjon - Elektriker: West Elektro - Heis - HK Service - Vinduer: Nordvest Vinduet

Nye Riksfjord skole i gasskommunen Aukra ble overlevert fra Brødrene Røsand AS til byggherren 31. mai. Uteområdene på 21 mål skal være ferdig før skolestart.

Barne- og ungdomsskoleelevene på øya Gossen kan se fram til å begynne på en moderne skole som trolig er den mest påkostede som noen gang er bygd i Møre og Romsdal.

Ordfører Bernhard Riksfjord (Ap) sier til Byggeindustrien at uten inntektene fra gassvirksomheten ville dette ha vært et umulig byggeprosjekt for kommunen.

Røsands største
Brødrene Røsand AS har bygd skolen som totalentreprise. I kroner og øre er dette entreprenørselskapets største enkeltprosjekt noen gang, kan prosjektleder Paul Hjelset fortelle. Over grunnmuren har skolen et tradisjonelt bæresystem med bjelker og søyler i stål. Det er TRP-plater i taket på den laveste delen av bygningen, der de yngste elevene holder til. Bygget har en midtseksjon i to etasjer i tillegg til kjeller som har et bæresystem i prefab betong  søyler, bjelker og hulldekker og med yttervegger i tre og utfyllende bindingsverk med pussede flater som brytes av Steni-plater.

Hjelset forteller at byggearbeidene startet opp i august 2011. Bygningene var ferdig 31. mai. Nå starter arbeidet med innredning og sluttføring av uteområdene. Alt skal stå klart til skolestart i august.

Hjelset sier at prosjektets størrelse ikke har bydd på problemer for Brødrene Røsand. God planlegging, tilstrekkelig kapasitet og i tillegg en fin kjemi mot byggherre har gitt en god gjennom-
føring. Prosjektet er levert i henhold til milepæler og kvalitet.

Uteområdet
Jon Gunnar Gjelberg i Aukra kommune har vært kommunens prosjektleder siden arbeidet med prosjektet startet i 2007. Hammerø og Storvik Prosjekt har tatt seg av den utførende delen, med Arnold Askeland som ass. prosjektleder og Ingeborg L. Kristiansen som byggherreombud.

Gjelberg forteller at alle elevene i 1.-10. klassetrinn på øya Gossen nå blir samlet i én skole, nye Riksfjord skole. Kommunen har 3.300 innbyggere. Innbyggertallet har vært stigende de siste årene. Det er 330 elever nå. Skolen er dimensjonert for 350 elever, men kan klare opptil 400 elever, ifølge Gjelberg.

– Vi har brukt mye tid til planlegging, ikke minst av uteområdet, sier han.

Skolen har fått et uteområde som skiller seg vesentlig fra de fleste skoler. Det er 21 mål, som med unntak av seks parkeringsplasser for funksjonshemmede, ikke har parkeringsareal i det hele tatt. All parkering er flyttet på utsiden av det som defineres som skoleområde.

På uteområdet er det gangveger med snøsmelteanlegg, asfalten på gangvegene og på lekeområdene der de minste elevene holder til er belagt med et gummidekke som skal gjøre det mindre ubehagelig å falle. Området har to kunstgressbaner, en basketballbane, en sandvolleyballbane, klatrepark, buldrevegg, uteatrium og vannspeil.

Elektronikk
Innendørs er det brukt penger på det nyeste av elektronikk. Alt er gjennomført med høy kvalitet i materialene som er brukt og utsmykking er vektlagt. En egen komité har arbeidet med utsmykkingen.

Tun i ly
Sivilarkitekt Asbjørn Bua ved Arkitektkontoret BBW sier at arbeidet med skolen startet opp i 2007, og at det først var aktuelt å bygge på en annen tomt. Da politikerne valgte å bygge på en annen tomt, var likevel ikke alt arbeidet bortkastet. Den nye tomta var, i likhet med den gamle, helt flat.

– Vi vant arkitektkonkurransen med prosjektet "Tun i ly", en skole i vifteform mot sør som bygger på en idé rundt tre skoletun, ett for hvert trinn, sier Bua til Byggeindustrien.

Arkitekten har lagt vekt på at det skal være en skole i god norsk ånd og tradisjon. Det er brukt mye bjørk innendørs. Alle rom er – ifølge arkitekten – nøkterne og gode arbeidsrom for elever og lærere. Uteplassen er spesielt vektlagt med tanke på at elevene skal være mye ute og være i fysisk aktivitet.

Ikke overdådig
Assisterende prosjektleder Arnold Askeland karakteriserer skoleanlegget som påkostet men ikke overdådig. Han forteller at det har vært en god økonomistyring uten press i gjennomføringsfasen, men at det heller ikke har vært noe mål å bruke absolutt alle pengene.

– Det er blitt en veldig flott skole der alt er gjort ordentlig. Det er lagt store ressurser for å gjennomføre absolutt alle detaljer på en god måte, sier Askeland.

Hammerø & Storvik Prosjekt kom inn i forprosjektfasen og har hatt mye av den utførende delen av prosjektledelsen i byggeperioden. 

Spenstig marked
Overleveringen 31. mai ble markert med kake i kommunestyresalen et godt steinkast fra den nye skolen. Ordfører Bernhard Riksfjord og prosjektleder Paul Hjelset skrev under protokollen. Blant de tilstedeværende var en av gründerne for Brødrene Røsand AS, Emil Røsand (85).

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter