Tou Park trinn 4

Tou Park trinn 4

Sted: Siriskjeret, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad eks mva:
120 millioner kroner

Bruttoareal: 10.000 kvm

Tiltakshaver: Tou Park

Byggherreombud: Sweco Norge

Totalentreprenør:
NCC Construction

Arkitekt: Alliance Arkitekter

Rådgivere: RIB: Procon Stavanger - RIEnergi / RIBF: Norconsult - RIV: Oras Rogaland - RIE: Unison Elektro - RIAku: Sinus - RIGeo: Multiconsult - RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Rambøll - Dypkomp-
rimering: Kynningsrud - Armering: Leif Hubert Stål - Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Ferdigbetong: Sola Betong - Hulldekker over garasje: Block Berge Bygg - Betong-
elementer svalgang, trapp, balkong: Hårr Betong - Stålkonstruksjoner: Riska Sveis - Systemforskaling: Hansmark - Taktekking: Sandnes Tak - Glassfasader: Malmerk Fassaadid - Vinduer og balkongdører: Lian Trevarefabrikk - Ståldører: Thermax - Blikkenslager: J Johnsen - Trevirke: Optimera - Maler: Vatland & Sønner - Flislegger: Murmester Myhre - VVS: Oras Rogaland - Elektro: Unison Elektro - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Marvik Service - Kjøkken: Norema - Maskinutleie: Ramirent - Transport og mottak byggavfall: Ragn Sells

På Siriskjeret i Stavanger har NCC Construction ført opp et bygg på 10.000 kvadratmeter BTA som inneholder 61 leiligheter.

Bygget er fjerde byggetrinn av Tou Park. Siriskjeret ligger i bydelen Storhaug Øst og er et av områdene i Stavanger med høyest byggeaktivitet for tiden.

120 millioner kroner
Prosjektleder Jone Klingsheim i NCC Construction forteller at bygget har et totalt areal på 10.000 kvadrat-meter. Samlet nettoareal i leilighetene er 5.600 kvadratmeter. Tiltakshaver er Tou Park. Bygget er prosjektert av Alliance Arkitekter og ført opp i totalentreprise. Entreprisekostnad er 120 millioner kroner eks mva. Byggestart var i november 2011. Tou Park byggetrinn 4 stod ferdig i mars i år.

61 leiligheter
De 61 leilighetene er fra 45,1 til 118,5 kvadratmeter. Snittpris per kvadrat-
meter ved salg var 54.000 kroner. Kjøperne kunne velge blant en del tilvalgsløsninger. Alle leilighetene har universell utforming (etter Tek10), gode solforhold, egne balkonger eller terrasser. På taket er det en stor felles takhage. I et parkeringsanlegg som ligger under terrenget er det en biloppstillingsplass per leilighet. Mellom dette bygget og nabobyggene er det et grøntanlegg med benker, belysning og lekeapparater.

L-form
Tomten på Siriskjeret ligger på en gammel sjøfylling som er dypkomprimert. Området som er komprimert omfatter dette byggetrinnet og de to neste. Det er lagt radonduk under leilighetene i nederste etasje.

Bygget har L-form. Bærende konstruksjon består av plasstøpt betong og stålsøyler. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene er kledd med Kebony. I leilighetene er det parkett på gulvene i stue, kjøkken og soverom. På våtrom er det flis på gulv og vegger. Veggene i leilighetene er av gipsplater og stålstender. Det er fliser på gulv og systemhimlinger i trapperom. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen. Sorteringsgrad for byggavfall er 70 prosent. Byggetrinn 5A og 5B har snarlig byggestart. Ytterligere utbygging følger.

24.000 kubikkmeter
Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på fjernvarme. Det er 30 cm isolasjon i vegger og i snitt

35 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,8. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. I kjelleren står det to aggregater med en samlet kapasitet på 24.000 kubikkmeter per time. Bygget er fullsprinklet. Utenfor bygget er det nedkast for husholdningsavfall i tre fraksjoner.

Krevende dypkomprimering
På spørsmål om hva som har vært de største utfordringene i prosjektet svarer Jone Klingsheim dypkomprimering og vær og vind vinterstid. Da aktiviteten var på topp var det 75 personer på byggeplassen. De tre betonglærlingene Eirik Ellingsen, Johnny Stangeland og Espen Odland har tatt fagprøvene sine på dette prosjektet. Klingsheim sier det ikke har vært noen problemer under oppføringen. – Vi har brukt om igjen mange detaljer fra byggetrinn 1, 2 og 3 og lært av det. 

Svalgangshus
Sivilarkitekt Hilde Seldal i Alliance Arkitekter forteller at byggetrinn 4 i Tou Park består av et svalgangshus som danner den sydvestre siden av en åpen kvartalsstruktur som ligger i forlengelsen av Tou Park trinn 1-3.

– Prosjektet ligger mellom Tou Scene i vest, Norwegian Wood-prosjektet i øst, sjøen og sjøparken i nord og Kartverket og Tou Park trinn 1-3 på andre siden av vei i syd. Bygget har fem etasjer og rommer 61 leiligheter. Det er en felles takterrasse med utsikt mot sjøen i øst og sydvest.

Svalgangen med entréer og soverom vender mot øst. Oppholdsrom med balkonger vender mot sydvest og har direkte sol fra tidlig på morgen til sent ettermiddag.

– Felles uteareal ligger med trinnfri adkomst til bygningen oppe på felles underjordisk garasjeanlegg. Intensjonen var å skape et kvalitetsmessig godt prosjekt med gode planløsninger, bærekraftige materialer og et godt miljø for de som skal bo her, sier Hilde Seldal.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter