Høvik skole

Høvik skole

Sted: Høvik i Bærum

Prosjekttype: Grunnskole

BTA: 7.200 kvm,
derav ca. 1.800 kvm rehab

Byggherre og prosjektadm.:
Bærum kommune, Eiendom

Generalentreprenør: Tronrud Bygg

Kontraktssum eks mva:
125 millioner kroner

Arkitekt: Planforum

LARK: Hindhamar

Interiørarkitekt: Kapsel Design

Prosjekteringsledelse:
Stema Rådgivning

Prosjektledelse i prosjekteringsfasen:
Bærum kommune, Eiendom

Prosjektledelse i utførelsesfasen: Fokus Rådgivning

Byggeledelse: Øyvind Moen

Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Haug og Blom-Bakke - RIE: Siv. Ing. S. Bolkesjø - RIV og Rådgiver VA: Ingeniør-
kontoret Ingénia - Rådgiver varme-
pumpe: Thermoconsult - RIBR: Norconsult - RIA: Berg Knudsen

Underentreprenører/leverandører: Rivearbeider: Dokken Miljø - Grunn-
arbeid: Tronrud Anlegg - Stålentrep-
renør: Næsset mek. Verksted - Prefab. betong: Spenncon - betong-
leverandør: Norbetong: Elektro: Arkel Asker og Bærum - Rør: Andersen og Aksnes Rørleggerbedrift - Ventilasjon: Bryn Byggklima - Heis: Elevator - Brønnpark: Brødrene Myhre - Taktekker: Hesselbergtak - Branntetting og -sikring: firesafe - Utomhusarbeider: SL Steinlegging - Maler: Malermester Buer - Byggtapetserer: Oslo Tapet & Gulvbelegg - Blikkenslager: Eivind Haukjem - Glass og fasade: Østlandske Fasadeteknikk - Fasadeplater: Steni - Dører: Swedoor

Bærum kommune fortsetter oppgraderingen av skolene. Foreløpig siste skole ut er Høvik, som etter en omfattende nybygging og rehabilitering nå fremstår som et moderne og helhetlig skoleanlegg.

Høvik skole ble tatt i bruk i 1897, og både fasadene i den eldste delen og deler av tomten er vernet. Skolen er bygget på en rekke ganger med ujevne mellomrom. Prosjektet ble foretatt i to generalentrepriser, der Dokken hadde riveentreprisen av bygningsmassen fra 60-tallet på ca. 3.900 kvm. Paviljongene fra 2001 – 2005 ble flyttet og har fått nytt liv andre steder. Den bygningsmes-
sige generalentreprisen, til en verdi av 125 mill. eks. mva., er utført av Tronrud Bygg.

– Det ble lagt ned mye ressurser i forprosjektfasen for å oppnå gode og fleksible løsninger innenfor prosjektets rammer. Arealeffektivitet, korte kommunikasjonslinjer og energi er stikkord. Mindre areal gir god miljø-
gevinst i form av mindre materialbruk og energibehov. Det pågår jo nå en diskusjon hvorvidt man i energi- og arealeffektive bygg får inn nok lys. Takket være de ressursene vi la ned i forprosjektfasen, mener jeg vi har oppnådd det, sier prosjektansvarlig for Bærum kommune, Ragnhild Holtan.

Tronrud Bygg har opparbeidet seg en lang merittliste når det gjelder skoleanlegg i Asker og Bærum de siste årene. Nå er de også i gang med Nesøya skole. Men Høvik skole har klare paralleller til en annen Bærum-skole som sto ferdig våren 2010, Evje skole. Mange av de samme aktørene går igjen; Tronrud Bygg som entreprenør, Planforum som arkitekter og med flere av de samme rådgiverne og ue-ene.

Evje og Høvik skole er fra samme tidsperiode, og likheten dem i mellom ga mange av de samme utfordringene – og løsningene. Skolen skulle blant annet stå frem som en fullverdig tre-parallell barneskole i et inspirerende skoleanlegg tilpasset moderne undervisningsformer.

Føringer
– Det var klare føringer fra fylkeskommunen og fra Kulturminneavdelingen i kommunen om innordning og tilpasning av det nye bygningsvolumet på Høvik. Samtidig skulle bygget være areal- og miljøeffektivt. Den nye delen ligger som et eget volum mot øst, og inneholder undervisningsarealer, forsamlingssal, håndverksfag og en minihall. Fasaden mot Gml. Drammensvei er delt opp for å tilpasse formspråket til den gamle skolebygningen, forklarer Jeppe Styrmoe, partner og sivilarkitekt i Planforum.

Bærum kommune har hatt prosjektadministrasjon gjennom hele prosjektet og har vært prosjektleder i prosjekteringsfasen. Planforum har vært prosjekteringsgruppe-
koordinator og Stema Rådgivning har vært prosjekteringsleder.  For utførelsesfasen har Fokus Rådgivning hatt prosjektledelsen, mens byggeleder har vært firmaet Øyvind Moen.

– Det er høy arealutnyttelse, og det blir naturligvis en del driftsmessige utfordringer med en såpass stor bygningsmasse på en relativ liten tomt. Byggeplassen ligger i et tett villastrøk, og vi har en barnehage som nærmeste nabo. Det er grunn til å berømme den og naboene for samarbeidet og den tålmodigheten de har vist mens vi har holdt på, sier prosjektleder i Tronrud Bygg, Morten Midtbø.

Ventilasjonstårn ute
– De byggetekniske utfordringer var i første rekke grunnarbeidene og konstruksjoner i grunnen. Nybygget med en tilliggende minihall har et areal på 5.400 kvm, fordelt over tre etasjer og med kjelleretasje på 450 kvm for tekniske anlegg. Under kjelleren har vi lagt ventilasjonsrør med en diameter på opptil 2 meter og disse går under skoleplassen til eget ventilasjonstårn (plassert ved amfi). Fordelen er at man unngår store anlegg på taket som i enkelte tilfeller kan være til sjenanse for naboene, forklarer Midtbø.

Den gamle skolens areal på vel 1.800 kvm er delvis ombygd for å tilfredsstille universell utforming og bedre toalett og garderobeforhold. I tillegg har man fått nytt data- og elektroanlegg. Ventilasjonsanlegget var nytt for ca. 12 år siden, men er delvis oppgradert i forhold til de endringer som er gjort. De gamle vinduene er beholdt og pusset opp. For å tilfredsstille universell utforming er det også montert heis i bygget. Denne delen av skolen har et eget ventilasjonsanlegg med teknisk rom.

Barnehagen ved siden av vil også få glede av en varmepumpe basert på grunnvarme. For den nye delen av skolen gikk man underveis over til TEK10, mens vernehensyn i den gamle skolen, blant annet med vinduer, har her gjort det vanskelig å holde energikravene.

Bro og kulvert
– Forbindelsen mellom den gamle skolen og nybygget skjer i to plan. En kulvert i bakken og en glassbro over fra andre etasje. Broen binder sammen bygningene slik at man kan gå tørrskodd i hele skoleanlegget, men bidrar også til å splitte opp bygningene slik at man slipper å gå rundt hele skolen. Det er også lagt inn en åpning mellom nybygget og minihallen. Da unngår man barrierene, det er relativt enkelt å komme frem til de forskjellige uteområdene, sier Styrmoe.

Kulturskole
Høvik skole har tradisjon med å være en kulturskole med ekstra fokus på musikk og forestillinger. Det ønsket prosjektet å tydeliggjøre i arkitekturen. Samlingssalen, et amfi tilknyttet en scene, ligger ut mot Gml. Drammensvei.

– Utkragingen skal vise de innvendige funksjonene – at det er et amfi innvendig som elevene skal sitte i. Innvendig er det lagt ned ekstra kvaliteter, blant annet med bambusparkett på gulv og i amfiet, sier Styrmoe.

Samlingssalen er i hvit betong med et tydelig og lesbart gresstråmønster på fasaden mot vest.

– Utkragingen var en utfordring å prosjektere og å bygge. Vi har i samarbeid med Norbetongs teknologer kommet frem til en selvkomprimerende betong der vi har brukt hvit sement, sier Midtbø.

Målet nådd
Flere av Høvik skoles nye elementer vil sannsynligvis også komme det lokale kulturlivet til gode. Både minihallen, som er på størrelse med to gymsaler, samlingssalen og enkelte andre deler kan avgrenses ved behov, og ligger til rette for utleie utover ordinær skoletid.

Med en kostnadsramme på 240 millioner kroner er prosjektets mål oppnådd; å tilby elever og ansatte funksjonelle og fremtidsrettede bygg og utomhusområder, best mulig tilrettelagt for dagens pedagogikk og fremtidige behov.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter