Sorteringssentral Posten

Sorteringssentral Posten

Sted: Forus

Prosjekttype: Nybygg, servicebygg

Entreprisekostnad eks mva:
51 millioner kroner

Bruttoareal: 3.879 kvm

Tiltakshaver: Pilen Eiendom

Totalentreprenør: Block Berge Bygg

Arkitekt: Block Berge Bygg

Rådgivere: RIB: Prefab Design - RIV: Urd Klima - RIE: HS Vagle

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Rigg: Hjelperen - Peling: Holt Risa - Betongarbeider, -elementer, montasje og tømrer: BBB - Ferdigbetong: Sola Betong - Betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stålarbeider: Varhaug Bygg og Montasje - Taktekking: Protan Bygg og Tak - Glass- og alu.arbeider: Time Aluminium - Ståldører: Thermax - Beslag: Lie Blikk - Maler: Odd Fløysvik - Gulvlegger: Jæren Gulv - Epoksy: GH Gulv - Rørlegger: HS Vagle - Elektro: HS Vagle - Ventilasjon: Urd Klima - Branntetting: Thermax - Låsesystem: Sikring og Låseservice og Siemens - Heis: TKS - Porter: Crawford / Assa Abloy

På Kopholen på Forus har Block Berge Bygg prosjektert og ført opp en sorteringssentral for Posten.

Bygget er på 3.879 kvadratmeter fordelt på etasjer. Tiltakshaver er Pilen Eiendom AS. Det er tegnet og ført opp av Block Berge Bygg i totalentreprise. Entreprisekostnad er 51 millioner kroner eks. mva. Byggestart var i juli 2012. Det ble tatt i bruk i mai i år.

To store haller
Prosjektleder Torjus Sinnes i Block Berge Bygg forteller at det i første etasje ligger en rampe for mottak av post og to store haller der den skal sorteres for hånd. I andre etasje er det kantine, kontorer og parkering.

Rådgiver Terje Bakken i Posten forteller at mellom 200 og 300 postbud kan sortere post i bygget før den skal deles ut.

Elementbygg
Tomten på Kopholen på Forus er på ni mål, og har fjellgrunn på den nordlige delen og løsmasser på den sørlige. Anleggsleder Anders Tveit i Block Berge Bygg sier at deler av bygget hviler på 281 betongpeler med gjennomsnittlig lengde på 11,5 meter. Det er lufting under bygget for å bli kvitt radongass.

Bygget har rektangulær form. Sinnes sier at det har bærende ytterfasade av betongelementer, prefabrikkerte søyler og hulldekker. Taket består av isolerte og folietekkede hulldekker. Det meste av fasadene er malt hvit, med innslag av rødt og av grålakkerte Steni-plater.

– Vi tørket ut hulldekkene ved å bore 16 millimeters hull i dem og blåse inn tørr luft i ett døgn, sier Sinnes.

Det er eposy belegg på gulvene i sorteringshallene, faste vegger og systemhimlinger. I andre etasje er det belegg på gulv, fleksible vegger og systemhimlinger. Det er lagt til rette for utvidelse av bygget senere ved å bygge på parkeringsplassen på taket. Sorteringsgraden for byggavfall er 63 prosent.

Fjernvarme
Oppvarming skjer med radiatorer basert på fjernvarme, med unntak for garderobedelen der det er gulvvarme. Det er 17 cm isolasjon i veggelementene. Taket har en U-verdi på 0,13, mens vinduene har en U-verdi på 1,0. Bygget er i energiklasse B. Det har balansert ventilasjon med varmegjenvinning og sentral driftskontroll. Brannsikring er ivaretatt ved seksjonering. En baldakin som beskytter postbiler mot været fungerer også som solavskjerming for den sørlige delen første etasje.

Grei byggeprosess
Sinnes sier at byggingen av sorteringssentralen har gått uten spesielle problemer.

– 50 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. Bygget er ført opp uten noen fraværsskader. Vi brukte mye tid på å utvikle gode rutiner på påstøp på andre etasje for å unngå fukt i konstruksjonen og på kvalitetssikring av arbeidet.

Arkitekt Åge Grude i Block Berge Bygg forteller at det arkitektoniske hovedgrepet har vært å ha to sorteringshaller med garderobekjerne mellom dem i første etasje og kontorer, kantine og parkering i andre etasje.

– En utfordring var å få til god logistikk i bygget, slik Posten ønsker det. Tilbakemeldingene fra Posten er at de er fornøyd med bygget.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter