NELFO med ny strømulykke-app

NELFO lanserer nå en app for smarttelefoner som viser hvordan man skal forholde seg ved strømulykker.

Appen er utviklet av NELFO - Foreningen for EL og IT Bedriftene, i samarbeid med blant andre Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Appen, som i første omgang er tilgjengelig for androidenheter, er nå lagt ut på «google play» og nedlastningen er gratis. Brukerne får automatisk varsling om oppgraderinger.

Appen inneholder fire ulike «seksjoner»:

Tips for å hjelpe personer som har vært utsatt for en strømulykke

Anbefalinger for helsepersonell

Arbeidsgivers plikter i henhold til regelverk og oppfølging

Ekstrainformasjon med nyttige lenker

- Ifølge Statens Arbeidsmiljøinstitutt rammes om lag 3000 personer i Norge av strømskader hvert år, og de fleste av disse ulykkene skjer i arbeidssammenheng, forteller Eirik Remo, HMS-ansvarlig i NELFO i en pressemelding.

- God sikkerhetsopplæring i bedriften skal hindre at slike ulykker skjer. Allikevel skjer strømulykker. Med denne nyutviklede appen er det vårt håp at bransjen holder seg oppdatert på hva man skal gjøre hvis noe skjer. En strømulykke kan medføre store helse-, økonomiske og karrieremessige konsekvenser. Riktig oppfølging ved en hendelse er viktig, sier Remo.

Strømulykker kan gi umiddelbare skader, som brannskader og hjertestans, og senskader i form av muskel- og skjelettplager, psykiske lidelser og skader på nervesystemet.

Senioringeniør Frode Kyllingstad i DSB håper at appen vil bidra til at elsikkerhetansvarlige og montører blir mer bevisst på forhold rundt strømulykker og at rapporteringen blir bedre.

– Appen vil gjøre ulykkesberedskapen og førstehjelpberedskapen bedre. Jo mer man lærer, desto mer bevisst blir man. Det er mye å lære ved å følge linkene i appen, ikke minst om helsemessige effekter av strømulykker. Økt kunnskap innebærer at man tar færre sjanser, sier Frode Kyllingstad.

Appen er utviklet av NELFO i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt, EL & IT Forbundet, Energi Norge og DSB. Den er finansiert av Fondet for regionale verneombud i bygge- og anleggsbransjen.