Borer brønn nummer 100 i Barentshavet

Selv om Johan Castberg-feltet settes på vent, fortsetter Statoil en intens jakt på tilleggsressurser i nærheten. På Nunatak bores brønn nummer 100 i Barentshavet.

Boreriggen West Herkules har startet den første av fire leteboringer som denne sommeren skal undersøke tilleggspotensialet rundt oljefunnene som ble gjort på Skrugard og Havis og som senere ble omdøpt til Johan Castberg.

Langt fra land
Boringen skjer langt fra land. Nunatak ligger delvis over Skrugard-feltet 240 kilometer fra Hammerfest. Reservoaret i Nunatak-prospektet ligger høyere opp, og er i et geologisk yngre område enn Johan Castberg.

West Herkules har 500 meter igjen å bore før borekrona når ned til det som kan være nye ressurser. Svaret på om det er olje eller gass i Nunatak kan tidligst komme i slutten av juni.

– Vi ser indikasjoner på olje eller gass – eller begge deler. Men vi er usikre på reservoarkvaliteten, sier Statoils letedirektør for norsk sokkel, Gro Gunleiksrud Haatvedt.

Statoil håper også å få svar på Nunatak kan være knyttet sammen med Johan Castberg, slik seismikken kan antyde.

Ny provins
Etter Nunatak fortsetter Statoil med nye boringer etter tilleggsressurser på prospektene Iskrystall, Skavl og Kramsnø. Haatvedt legger ikke skjul på at de har store forventninger når de nå undersøker nærområdene til området som overrasket med Skrugardfunnet i april 2011.

– Med Skrugardfunnet åpnet det seg en ny oljeprovins, og interessen for Barentshavet steg kraftig. Det er mer enn 30 år siden Statoil startet sin virksomhet her. I årene 1980 til 1984 ble det gjort en rekke funn, som senere har blitt til Snøhvit-utbyggingen. Vi fortsatte å gjøre flere funn etter dette, men ingen av dem var kommersielle. Det var ikke før Eni fant Goliat i 2000 at det ble gjort et betydelig funn, sier hun.

Oljefall
Letesjefen sier det er avgjørende å gjøre nye funn på norsk sokkel dersom oljeproduksjonen skal holdes oppe. En rekke gamle felt i Nordsjøen vil gå ut av produksjon.

– Etter 2020 kommer det et fall i produksjonen. Fallet blir mer dramatisk etter 2005, og vil komme uansett om vi setter Johan Castberg og det store Sverdrup-funnet utenfor Stavanger i produksjon, sier hun.

Lengst nord
Når letingen etter tilleggsressurser til Johan Castberg er avsluttet, settes kursen mot nord, til den nordligste lisensen som noen gang er tildelt på norsk sokkel. Tett inn mot sokkelen på Svalbard, på 74 grader nord i Hoop-området, skal prospektene Apollo og Atlantis bores. Disse boringene er grunnere enn de fleste boringene på norsk sokkel. Boremålet i Hoop-området er satt til 600 meter.

– Dette er et helt nytt område for oss. Vi vet ikke om det vil inneholde olje eller gass. Dette blir veldig spennende, sier Gro Gunleiksrud Haatvedt.