Rask behandling av Færder nasjonalpark

Forslaget om å opprette Færder nasjonalpark i Vestfold har fått uvanlig rask behandling og er nå sendt til Miljøverndepartementet.

Så langt har saksbehandlingen fram til et ferdig forslag tatt bare vel ett år, vesentlig kortere tid enn det som er vanlig i slike saker. Direktoratet for naturforvaltning (DN) mottok verneforslaget fra Fylkesmannen i Vestfold 15. april og har nylig gitt sin tilråding til departementet.

Verneforslaget omfatter et areal på 340 kvadratkilometer i Nøtterøy og Tjøme kommuner. Av dette er 325 kvadratkilometer sjøareal og 15 kvadratkilometer landareal ved utløpet av Oslofjorden.

DN påpeker i sin tilråding til Miljøverndepartementet at forslaget om å etablere nasjonalparken ble lagt fram for kommunene Nøtterøy og Tjøme i mars-april 2012. Forutsetningen for å starte arbeidet var at de to kommunene ønsket det. Begge kommunestyrene vedtok enstemmig at planprosessen burde settes i gang.

Forslaget er drøftet på folkemøte og på dialogkonferanser med grunneiere, foreninger og næringslivet i regionen. En høringsrunde ble gjennomført fra desember til 20. februar, og knapt to måneder senere sendte fylkesmannen sitt forslag til DN. (©NTB)