Ny tid for Kunst-Norge

Fredag markerte Statsbygg at Stortinget har besluttet å bygge et nytt bygg for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design på Vestbanen i Oslo. Museet blir Norges største kulturbygg.

Nasjonalmuseet på Vestbanen

Byggherre: Statsbygg

Arkitekt: Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbH

Tekniske rådgivere: Rambøll

Oppdragsgiver: Kulturdepartementet

Samlet areal: 54 600 m2 / Utstillingsareal: 13 000 m2

Nasjonalmuseet – Arkitektur forblir i bygningen på Bankplassen, nyåpnet i 2008

Planlagt ferdigstilt: 2019

Kostnadsramme: 5.327 mill. kroner

Som representant for eierdepartementet og byggherre Statsbygg avduket statsråd Rigmor Åsrud det første bildet ”Brudeferd i Hardanger” som symbol på at vedtaket er gjort. -BiIdet skal representere alt som befinner seg i Nasjonalmuseet på Vestbanen. Maleriet gir et godt bilde på det som skal komme framover. Maleriet er et samarbeidsprosjekt mellom AdolphTidemand og Hans Gude. Tidemand malte skikkelsene og Gude malte landskapet. Det nye nasjonalmuseet er et lignende samarbeidsprosjekt., Også her vil omgivelsene la selve bygget være en del av kunsten og en viktig del av helheten. Samtidig har bygget som oppgave å la selve kunsten som ”Brudeferd i Hardanger” skinne og være midtpunktet, sa Åsrud

Som digitaliseringsminister følte Åsrud seg forpliktet til å opplyse om at det finnes en app ”mitt museum” som gjør det mulig allerede nå å vandre rundt å se seg rundt i bygget og få et inntrykk av hvordan det hele er.

Det er en storstilt investering vi nå gjør. 5,3 milliarder kroner skal brukes på et nytt nasjonalmuseum. En investering i noe av det fremste vi gjør som nasjon. En investering for framtida og for Norge som en ledende kulturnasjon. Et løft for hele det visuelle kunstfeltet i Norge. Jeg håper at Nasjonalmuseets beliggenhet og samlede kulturelle kraft i seg selv vil gi kunsten, kunsthåndverk og design en ny synlighet for publikum.

Åsrud opplyste om konkurransen ”Hele Norges kunstopplevelser” som lanseres i dag. - Her oppfordres vi alle til å ta et bilde av noe som vi opplever som kunst i hverdagen. De beste bildene blir den aller første utstillingen på tomten til det nye museumsbygget, sa hun.

Hun avsluttet med å si at vedtaket som ble gjort torsdag markerer en ny tid for kunst-Norge. -Neste år starter byggingen, og i løpet av de neste fem årene vil vi se at et av de største museum i vår tid vil reise seg.