Regjeringen lover ny satsing på byggenæringen

Fredag la regjeringen fram en stortingsmelding om næringspolitikk. – Det skal utformes en ny satsing for en sterkere bygg- og anleggsbransje, sier Aksel Hagen fra SV.

- En lønnsom og innovativ byggenæring er helt avgjørende for at vi skal nå våre mål om økt boligbygging og bygg som innfrir samfunnets krav til bomiljø, inneklima og tilgjengelighet. I tillegg representerer bedriftene en betydelig omsetting og sysselsetting som vi må ta vare på, sier Hagen.

Her finner du hele meldingen

Meldingen trekker fram en rekke forslag til konkrete tiltak som kan styrker bedriftene.

- Regjeringen gir et tydelig signal om økt innsats ovenfor næringen, men det er likevel bransjen som må være motoren i arbeidet. Bedriftene og fagforeningene må komme konkrete forslag til tiltak for økt kompetanse og nyskapingsevne. Jeg ser på meldingen som startskuddet for en dialog som skal munne ut i flere nye satsinger, for eksempel bedre fagutdanning, innovasjonsstøtte eller raske byggesaksbehandling, sier Hagen.

Dette står i meldingen:

- Regjeringen er opptatt av gode rammebetingelser for bygge- og anleggsnæringen.

- Det har skjedd mye positivt i næringen i de senere år. Bygge- og anleggsnæringen omsetter for store verdier, og en effektiv og produktiv bygge- og anleggsnæring er av stor betydning for norsk økonomi og for næringslivet for øvrig. Selv små forbedringer i produktivitet og ressursutnyttelse vil ha stor betydning. NHD vil videreføre og forsterke dialogen med næringen.

- Regjeringen har et ambisiøst mål om å tilrettelegge for full elektronisk byggesaksbehandling i kommunene innen 2015.

- Bygg 21 skal utvikle en sterkere byggenæring og har tre innsatsområder der de skal utarbeide strategier og tiltak; forskning og utvikling og innovasjon, utdanning og kompetanseutvikling og til sist, formidling av kunnskap og erfaringer. Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) har sekretariatsansvaret for Bygg 21.

- Offentlige virksomheter kjøpte i 2011 varer og tjenester for om lag 400 mrd. kroner. En betydelig andel er kjøp av bygge- og anleggstjenester. Offentlige virksomheter har derfor store muligheter til å bruke innkjøperrollen for å stille krav til leverandører, gjennomføre prosesser på nye måter, og på andre måter å stimulere til økt innovasjon i næringen. En aktiv offentlig holdning til innovasjon i anskaffelser har også vært sterkt etterspurt av bygge- og anleggsnæringen. Dette er bakgrunnen for at regjeringen i 2013 la fram en strategi for offentlige anskaffelser.

- NHD ønsker å være en medspiller for at næringen har gode muligheter for å samarbeide med utdanningsmyndighetene om å tilrettelegge for et framtidsrettet utdanningstilbud som ivaretar næringens behov.

- Flere av regjeringens forsknings- og innovasjonsvirkemidler er velegnet for bygge- og anleggsnæringen. Dette gjelder blant annet Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) som administreres av Forskningsrådet. Den viktigste kilden til FoU-finansiering for Bygge- og anleggsnæringen er imidlertid Skattefunn.

- Innovasjon Norges virksomhet er også av betydning for å stimulere til kompetanse, samarbeid og innovasjon i bygge- og anleggsnæringen. Innovasjon Norges samlede støtte, lån og tilskudd til bygge- og anleggsnæringen utgjorde i 2010 knapt 22 mill.