Stor tro på energieffektivisering som klimatiltak

TNS Gallup sitt Klimabarometer for 2013 blir lagt frem fredag. I undersøkelsen kommer det frem at å etterisolere huset, og bytte vinduer eller dører er det klimatiltaket flest tror at folk vil bidra med.

Mange kan tenke seg å energieffektivisere dersom det fantes en støtteordning. Tempo og omfang på tiltak har sammenheng med husstandsinntekt.

Stor interesse for energieffektivisering i bolig
58 % av de spurte er helt eller delvis enig i at de straks ville ha satt i verk energieffektiviseringstiltak i sin bolig, dersom de fikk skattefradrag for utgiftene. 60 % svarer at de helt eller delvis er enig i at de ville energieffektivisere boligen i den kommende fem års periode, hvis det fantes bedre offentlige støtteordninger.

De fleste som har planer om å energieffektivisere boligen vil gjøre litt av gangen (38 %), eller gjøre det samtidig med annen nødvendig oppgradering (38 %). Undersøkelsen viser, ikke overraskende, at de med lavest husstandsinntekt foretrekker å gjøre litt av gangen. Kun 8 % av de som skal pusse opp ser for seg å bruke mer enn 500 000 kroner. 42 % vil pusse opp, men ikke bruke mer enn 100 000 kroner, mens ytterligere 47 % vil pusse opp for mellom 100 og 500 000 kroner.

Manglende støtteordninger for folk flest
Dagens støtteordninger administrert av Enova går til dem som ønsker å totalrehabilitere boligen sin, noe som er forholdsvis kostbart. - Enovas ordning bommer på de fleste husholdningene. De støtter bare dem som har råd til store løft på en gang. -Vi trenger en helt ny støtteordning som er rettet mot behovene til folk flest med mer begrensede økonomiske ressurser, fortsetter Arne Skjelle.

BNL mener regjeringen må få på plass en kraftig og grønn støtteordning for energisparing i boliger.

- Hvert år sløser vi bort store mengder energi på å varme opp dårlig isolerte boliger. Internasjonale studier har vist at energisparing gjennom oppgradering av eksisterende bygg er den enkleste og billigste måten å få ned klimagassutslippene på, poengterer Arne Skjelle. Klimabarometeret 2013 bekrefter at folk har tro på dette, også i Norge.

Dersom vi skal nå målet i Klimaforliket, er vi nødt til å utnytte det potensialet som i dag ligger i de tusen hjem. Bedre isolering av vegg og tak, bedre vinduer og dører, bedre ventilasjon og mer effektiv oppvarming. Det finnes en rekke enkle tiltak som vi vet fungerer. Men det koster penger, sier Arne Skjelle i BNL.