Fem fortsatt evakuert etter gruvesprekk

De fem som ble evakuert fra sine boliger ved Bleikvasslia i Nordland torsdag, kan fortsatt ikke flytte tilbake. Politiet avventer resultatet av de geologiske undersøkelsene.

Torsdag kunne Byggeindustrein melde om tre evakuerte naboer til den nedlagte gruven i Bleikvassli. Fredag morgen er det klart at naboene fortsatt må holde seg unna.

Geologer fra Direktoratet for mineralforvaltning kommer til stedet fredag formiddag og skal undersøke sprekkdannelsene i det gamle gruveområdet.

– Geologene kommer i 12-13-tiden for å foreta sine undersøkelser. Så vil det vel ta litt tid før de kommer med sine konklusjoner. Foreløpig opprettholder vi evakueringene av de tre bolighusene og de fem beboerne, sier operasjonsleder Bente Bygdås i Helgeland politidistrikt til NTB.

Torsdag ble først fem bolighus evakuert etter at en rundt 180 meter lang sprekk ble oppdaget i området. Senere på dagen kunne beboerne i to av husene flytte tilbake.

Grunnen ved gruva sank mellom 20 og 30 centimeter i løpet av natt til torsdag. Det har vært flere mindre sprekker i området de siste ukene, men situasjonen eskalerte natt til torsdag.

Sprekkdannelsen er så kraftig at asfalten har krøllet seg, og sprekkene utvidet seg ytterligere i løpet av torsdag. Den største sprekken er på omkring en halv meter.