Norsk flompølse sikrer Europa

Den norske industribedriften Protan har utviklet en ny type flomvern som allerede er tatt i bruk i Europa. Flompølsa brukes til å holde unna stigende vann, og kan monteres på kort tid over store områder.

–Flompølsa vil være svært nyttig i forbindelse med flomberedskap- og sikring, og vi er veldig glad for at vi kan være med å sikre områder nå i disse flom-dager, sier Erik Øyno, administrerende direktør i Protan.

Raskt og effektivt flomvern
For å bygge et tradisjonelt flomvern på over 100 meter i løpet av to timer behøves vanligvis et titalls lastebiler, flere hundre mennesker og mange tusen sandsekker. I følge Øyno trengs kun en bil, en pumpe og inntil fire mennesker for å installere flompølsa.

–Med denne løsningen blir det adskillig enklere og mindre kostbart å demme opp for flom vann enn tradisjonelle løsninger. For utsatte flomområder anbefaler vi å ha flompølser klare til beredskap, sier Øyno.

Flompølse rundt Vikingskipet
Mens flommen herjer i store deler av Europa, har flomvannet begynt å avta i Norge. Flompølsa ble tatt i bruk for første gang i Norge da det brøt ut flom over store deler av Østlandet i mai. For noen uker siden ble flompølsa lagt ut for å beskytte Vikingskipet på Hamar.

–Vi har 350 meter med store vannpølser som fylles med vann, og som vi bruker for å beskytte Vikingskipet på utsiden. Det er helt genialt, så slipper vi å styre med sandsekker, uttalte driftssjef i Vikingskipet Jon Andersen til NRK 24. mai.