Sprekkene vokser ved gruva i Bleikvassli

Gruveledelsen er bekymret etter at bakken over 40 år gamle gruveganger har begynt å sprekke opp og flere hus er evakuert.

Daglig leder i Bleikvassli Gruber, Olav Bakke, sier Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard fredag vil sende geologer til området for å vurdere om de som er evakuert kan flytte tilbake.

Det rumler i bakken, og asfalten har sprukket opp over gruva som ble lagt ned på 70-tallet.

– Nærmere vurderinger av området og grunnforholdene tilsier at to av boligene kan tas i bruk. De øvrige tre bolighusene med til sammen fem beboere, nærmest det aktuelle området, vil fortsatt være evakuert, opplyser politiet i Helgeland.

Det var Bakke som oppdaget sprekkene på vei til jobb tidlig torsdag morgen.

– Vi har fulgt med på noen mindre sprekker de siste ukene, men i dag tidlig så jeg en stor sprekk der asfalten hadde sprukket opp. Jeg kjørte over, men fant det best å melde fra, sier Bakke til NTB.

Beboerne nærmest gruva ble vekket ved 7-tida torsdag morgen.

– Vi fikk beskjed om å pakke og deretter evakuere. Vi får ikke lov til å røre noe før en geolog har vært og sett, sier May Britt Normann til NRK.

Venter på geolog

Lederen i gruveselskapet, som nå driver som entreprenør, er selv geolog, men avventer nærmere undersøkelser som skal utføres av Direktoratet for mineralforvaltning ved Bergmesteren for Svalbard.

– Politiet har støttet seg til mine vurderinger når det gjelder å evakuere området. Men når det skal tas i bruk igjen trengs det andre vurderinger, sier han. Selv tror han grunnen kommer til å synke litt til, før den stabiliserer seg. Han tror neppe at bygninger kommer til å forsvinne ned i avgrunnen, men vil være på den sikre siden.

Grunnen ved gruva, som ble lagt ned på 70-tallet har sunket mellom 20 og 30 centimeter i løpet av natt til torsdag.

– Fem beboere er evakuert fra den delen av boligfeltet som ligger nærmest gruva, sier operasjonsleder ved Helgeland politidistrikt til NTB.

Han bekrefter at det har vært bevegelser i grunnen og sprekkdannelser i området før, men ikke så alvorlig som nå.

Buldring

Sprekkdannelsen er så kraftig at asfalten har krøllet seg, og sprekkene utvidet seg ytterligere i løpet av torsdag formiddag, melder Rana Blad. Den største sprekken var på omkring en halv meter, og ifølge vitner er det småsprekker i veien flere steder.

– Da jeg kom til det gamle flotasjonsanlegget ved gruva, raste en del av veggen ut, så her skjer det ting fortsatt, sier avisas reporter på stedet, Arne Forbord.

Ved 12.30-tiden ble situasjonen enda mer dramatisk.

– Det var en dyp buldring fra grunnen der vi oppholdt oss. Vi fikk da beskjed om å komme oss ut, forteller reporteren.

Området rundt gruva er sperret av.

– Vi har politipatruljer på plass som passer på, sier operasjonslederen.

Veien inn til boligfeltet er også sperret, men det er kun de nærmeste husene som ble tømt for folk.

– Det var tidlig på dagen kun tre personer hjemme, så evakueringen gikk veldig greit. De er innlosjert hos venner og kjente, sier stabssjef Roar Tøgersen hos politiet i Helgeland.

Han understreker at det foreløpig ikke er snakk om å evakuere flere personer, men at det selvsagt vil bli vurdert hvis geologer slår fast at området er farlig.

(©NTB)