Vegvesen-avtale med Chalmers

Statens vegvesen har tegnet en samarbeidsavtale med Chalmers tekniska högskola i Gøteborg. Avtalen har fokus på kompetanseutvikling gjennom felles forskningsvirksomhet.

Det er første gang Vegvesenet inngår en slik langsiktig samarbeidsavtale med et utenlandsk universitet. Avtalen ble underskrevet i Gøteborg tirsdag av vegdirektør Terje Moe Gustavsen og Chalmers-rektor Karin Markides.

Avtalen er todelt. I tillegg til å synliggjøre Statens vegvesen som en mulig arbeidsgiver for studentmiljøene ved Chalmers, er en viktig del å sikre kompetanse gjennom en omfattende felles forskningsvirksomhet.

Attraktiv partner
- Chalmers er en svært attraktiv partner for Statens vegvesen. Vi må øke vår forskningsinnsats og sikre vår kompetanse framover. Både for å ta vare på den eksisterende infrastrukturen og for å møte kommende utfordringer knyttet til Ferjefri E39 og andre prosjekter, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Avtalen har fokus på forskning og kompetanseutvikling i tre hovedområder. Nye strukturer og komposittmaterialer til bruer, samt inngående geoteknisk kunnskap for å unngå ras og problemer i brufundament og tunneler. Det tredje innsatsområdet er om bærekraft og energi. Vegvesenet har en visjon om karbonnøytrale veger i Ferjefri E39-prosjektet med inkluderte elementer av vind- og havbasertkraft. Chalmers’ forskerne skal bidra til å utvikle ulike scenarier for bærekraftige veger.

Store ambisjoner
- For oss betyr samarbeid med Statens vegvesen at våre forskere får muligheter til å takle noen av de største utfordringer innen infrastrukturområdet, både teoretisk og ute på vegen. Det vil gagne kvaliteten på både forskning og utdanning i årene som kommer, sier Chalmers-rektor Karin Marides om avtalen.

Ved oppstarten starter samarbeidet med tre doktorander og 12 eksamens arbeider. Men ambisjonene er mye høyere. Vegvesenet og Chalmers har utviklet en oversikt med om lag 50 mulige forskningsprosjekter.