Vil bygge 1.800 boliger og barneskole i flystøysonen

Mandag vedtok formannskapet i Askøy kommune å bygge kommunens største barneskole i støysonen rundt nye Bergen lufthavn, Flesland.

Mens tomteeiere i Godvik nå har fått byggestopp fra Bergen kommune på grunn av nye prognoser for flystøy fra Flesland, går byggeprosjektene som før på andre siden av sundet, skriver Bergens Tidende på sine nettsider tirsdag morgen.

- Nei, vi har ikke satt noen saker på vent, sier Knut Natlandsmyr, fagsjef for areal og samfunn i Askøy kommune.

- Burde tenkt på dette

Byggeindustrien skrev i går om boligkonsekvensene rundt Flesland-utbyggingen.

Samme dag ble planene om Askøys største barneskole banket gjennom i formannskapet i kommunen. Skogstunet skole, som den skal hete, får opp til 800 elever og blir liggende midt i den delen av flystøysonen som dekker Askøy.

- Vi håper kommunen tenker seg nøye om før de bygger en skole i en flystøysone, sier Ann Hedvig Øvsthus, som leder kommunalt foreldreutvalg på Askøy.

Flystøy har ikke vært et tema i planleggingen av skolen, til tross for at Askøy kommune ble orientert om Avinors nye støykart i august i fjor, samtidig med Bergen.

- Jeg synes det er veldig rart at de ikke har tatt det med når de har laget en skolebruksplan, for det er et viktig poeng i en slik plan at du får en skole som ligger i en flystøysone, sier hun.

1800 boliger

Askøy vedtok en ny kommuneplan i desember i fjor. Det er den som legger rammene for fremtidig bygging. Her ble ikke Avinors nye støyprognoser tatt med.

- Jeg kjenner ikke detaljene til hvorfor, men vi har vært i dialog med Avinor og ikke fått noen innsigelser på planen, sier fagsjef Natlandsmyr.

Noen av de største utbyggingsområdene for boliger på Askøy ligger innenfor Avinors nye flystøysone, noe som er årsaken til at de trenger en stor, ny skole. 1800 nye boliger regner kommunen vil komme i områdene Strusshamn, Follese og Hetlevik frem til 2030.

- Det er de sørlige delene av Askøy som er mest attraktivt for boligbygging, så det ville vært dramatisk både for Askøy og utbyggerne hvis en ikke fikk bygge ut disse områdene, sier Natlandsmyr.

Vanskelig sone

Askøy har foreløpig ikke gjort som nabokommunen på fastlandet, og stoppet oppføringen av nye boliger i flystøysonen til de har fått avklart følgene av Avinors nye støyprognoser.

Flystøysonene er delt inn i to, en rød, der det i praksis er forbud mot bygging av skoler, boliger, hytter og lignende, og en gul. I den gule sonen bør kommunene, ifølge statlige retningslinjer, bare tillate boliger, hytter og skoler hvis en kan gjøre tiltak som reduserer støyen på utearealene.

I praksis betyr det å bygge over utearealene, noe som i praksis er vanskelig uten å bryte andre krav til boligene.

Vil ha rask avklaring

Fagsjef Natlandsmyr sier de nå vil ta kontakt med sine fagkolleger i nabokommunene Bergen og Fjell, for å finne ut hvordan de kan forholde seg til det nye flystøykartet.

- Jeg så i BT at byggesakssjefen i byen er usikker på hvordan han skal håndtere dette, og det kan jeg si jeg er også, sier Natlandsmyr.

- Det er viktig for oss å få avklart dette. Det ligger store utbyggingsplaner i disse områdene, så en eller annen avklaring regner jeg med at vi må få kjapt, sier han.

- Legger til rette for mer flystøy

SV jubler for at byråd Filip Rygg (KrF) i BT søndag uttalte at Flesland ikke vil få noen andre rullebane, hvis det fører til at store områder i Bergen ikke kan brukes til bolig på grunn av flystøy.

Men samtidig er partiet kritisk til at byrådet har lagt opp til en dramatisk økning i flytrafikken, ved å tillate bygging av en ny flyplassterminal.

- Utbyggingen legger til rette for en dobling av antall flypassasjerer fra 2011-2025, sier bystyrerepresentant Tina Åsgård (SV).

Siden beregningen av flystøy er døgnmålinger, innvirker antallet fly kraftig på støynivået.

- Mener byråden at flytrafikken kan dobles frem mot 2025 uten at det får noen konsekvenser for hvor det bør være tillatt med boligbygging i Bergen, sier Åsgård

Hun mener byråden selv har bidratt til at det kan bli store problemer med å finne gode nok tomter for fremtidig boligbygging i Bergen, ved å tillate byggingen av ny terminal på Flesland.