Enkle grep kan hindre katastrofer

Vann er for menneskene en velsignelse, men det kan også være en forbannelse. Det vet alle dem som blir rammet av flom og andre ødeleggelser på grunn av de enorme vannmassene som med jevne mellomrom (og stadig oftere) kommer ukontrollert mot våre ”trygge” hjem og arbeidsplasser. Men man kan med enkle grep forebygge – i alle fall til en viss grad.

– Vi må lære oss å leve med vannet og de nye klimautfordringene, sier daglig leder Merete Bellingmo i Naml - Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører.

På vår egen nettside hage.no har vi flere interessante sak hvor man kan leseom hvordan man kan forebygge saker. Vi har også en sak om hvordan man kan løse byenes store problem med overvann og kjellere fylt med vann og kloakk. En løsning heter permenabel betong. Dette er en betong som gjør at vannet blir ledet gjennom overflaten og ned i grunnen. En annen løsning er selvsagt at alt gammelt ledningsnett blir skiftet ut. Mye av det som ligger av rør i grunnen er over 100 år gammelt, og det er ikke dimensjonert for dagens og fremtidens klima.

I mange bysentra mye av overflaten bygget ned med bygg, asfalt og tradisjonell betong. Ved kraftige nedbørsmengder får man da plutselig store vannansamlinger. Men vannet finner alltid en vei – og dessverre fylles da kjellere og andre menneskeskapte byggverk. Veier blir stengt, jernbanestasjoner fylles med vann. I mange forretningsbygg er viktige lager, viktige arkiv og datasentraler!!! plassert i kjelleren. Og skadene i byene blir ofte langt større enn hva som skjer ute i landet. Det kan også være galt nok – og kostbart. I tillegg kommer den menneskelige tragedien.

Klimaendringer medfører et stadig større fokus på håndtering og disponering av overvann, og siste helgs styrtregn i Oslo-området aktualiserer dette ytterligere. For noen få år siden ble København rammet av overforsvømmelser. Det medførte skader på åtte milliarder kroner. Hvilke skadebeløp vi nå får etter storflommen i mellom-Europa vet ingen. Men allerede er skadene dramatiske.

Selvsagt må vi alltid være forberedt på at de store katastrofer kommer. Noen ganger er naturkreftene så intense at vi ikke har noen forsvarsverk. Men vi kan gjøre mye for å redde oss når det gjelder den ”normale” økende nedbøren.