Uvær i Europa knyttes til styrtregn i Norge

Tusenvis av mennesker kjemper mot flomvannet i Sentral-Europa, som har nådd historiske høyder. Uværet kan settes i sammenheng med det voldsomme regnværet på Østlandet sist helg.

Inntil tirsdag formiddag var det meldt om opp mot 13 omkomne i de flomrammede områdene i Tyskland, Østerrike og Tsjekkia.

På spørsmål om det er en sammenheng mellom det kraftige regnværet på Østlandet nylig og det Sentral-Europa nå gjennomgår, svarer statsmeteorolog Vibeke Thyness «ja og nei».

Det som skjer, er en form for kamp mellom fuktig luft fra øst og kjøligere luft fra vest, forklarer hun.

– Når disse møtes, utløses det i grensesonen mellom dem mye nedbør. Fronten har ligget stille i omtrent en uke, og det har kommet rundt 50 millimeter nedbør i døgnet. Det er mye når det dreier seg om ett og samme område over tid, forklarer Thyness.

Unntakstilstand

Thyness' tyske kolleger snakker ifølge avisen Süddeutsche Zeitungom en meteorologisk unntakstilstand.

– Årsaken til denne tilstanden er fordelingen av lufttrykk over Europa, som i sin tur skyldes en uvanlig situasjon for de såkalte jetstrømmene, heter det her.

Jetstrømmer er en type lavtrykk som oppstår der kald polarluft møter varm tropeluft i stor høyde, og som beveger seg med opp til 400 kilometer i timen.

– To høytrykksområder, ett over Vest-Europa og ett over Nordøst-Europa, presser lavtrykkene mellom seg og gjør at de beveger seg langsomt, heter det videre.

Flomvannet fortsatte å stige i elver og vassdrag over hele Sentral-Europa tirsdag. Tusenvis av mennesker er evakuert og et ukjent antall mennesker er savnet.

Merkel

Tysklands statsminister Angela Merkel lover statlig hjelp til flomofre og stiller i første omgang 50 millioner euro eller 380 millioner kroner til rådighet for «ubyråkratiske strakstiltak». Delstaten Bayern, som er hardt rammet, bevilger et tilsvarende beløp. Merkel besøkte tirsdag den bayerske byen Passau, der tre elver renner sammen og der vannstanden er rekordhøy.

Etter en helikoptertur over flomområdene, sa hun seg overrasket over den dramatiske situasjonen.

– Under den forrige storflommen i 2002 mente vi at forholdene var ekstreme, nå er de enda mer dramatiske, sa hun ifølge nyhetsbyrået DPA.

Bad Spandau nær grensen mot Tsjekkia i Bayerns nabodelstat Sachsen er hardt rammet av flommen – igjen. Vannmasser oversvømmet småbyen i 2002, 2006 og 2010, og nå spås det at torget i sentrum en stund vil bli liggende tre meter under vann.

Håp

– Hver gang det skjer, håper vi jo at det ikke blir like ille som forrige gang, sier Constanze Skersies i frisørsalongen Salon Conny mens hun skrur ned taklampene for å bringe dem i sikkerhet. Men flommen får fram det beste i folk, alle hjelper hverandre, tilføyer hun.

I Tsjekkias hovedstad Praha ble vannføringen i elva Vltava, som også kalles Moldau, tirsdag morgen målt til 3.210 kubikkmeter per sekund, mens den normalt ligger på 150. Situasjonen ble beskrevet som svært alvorlig, og deler av den historiske bygningsmassen i byen var truet av vannmassene.

I Ungarn, som til nå har vært skånet for større flomskader, er det ventet at vannstanden i Donau vil nå sitt høydepunkt onsdag. Statsminister Viktor Orbán har erklært unntakstilstand i deler av landet og kalt inn tusenvis av soldater og sivile til kamp mot flommen. (©NTB)