Trønderne tar tak

Takforum i Trøndelag tar tak og arrangerer 14. juni Tak-NM i Trondheim og Norges første rene takmesse. Det er ingen tvil om at trønderne er best i landet til å sette fokus på tak.

Hvis du den siste tiden har sett litt mer intenst arbeid på taket enn vanlig den siste tiden, er ikke det helt tilfeldig. Hele 26 lag med taktekkere fra hele landet er påmeldt og ligger nå i hardtrening før årets store høydepunkt, Tak-NM i Trondheim 14. juni.

Arrangør er Takforum, som er en uavhengig interesseorganisasjon med fagutdannende takentreprenører i Trondheim. Forumet har som hovedmål å styrke kompetanse, øke rekruttering og sikre fagmessig utførelse i taktekkerfaget.

Hever faget
Økt frafall, mangel på fagpersoner og nye og endrede forskriftskrav gjør tiden mer enn moden til å sette taktekkerfaget skikkelig på dagsorden sier styreformann Tore Antonsen i Takforum Trøndelag.

Han jobber for MesterTak Entreprenør AS og sitter selv i opplæringsnemda i Sør-Trøndelag fylkeskommune og vet hvor skoen trykker.

- Vi har i mange år slitt med å få ungdom til å velge linjen for å bli taktekker. For å lykkes med det må vi løfte faget og få det fram i lyset hva det går ut på for å heve faget, sier Antonsen.

Derfor opprettet de største aktørene i Trondheim Takforum og startet i det små med å arrangere kretsmesterskap i taktekking i 2011. I 2012 ble det arrangert Midt-Norsk mesterskap, mens alle kluter nå settes inn for å arrangere NM.

Antonsen forteller at satsingen på Takforum har gitt gode resultater i regionen.

- Vi merker at det snakkes mer om tak i Trøndelag og 50 prosent av lærlingene til taktekkerfaget i hele landet har tilhold i Trondheims-regionen. Det viser at det gir resultater å ta tak i rekrutteringssituasjonen til faget, forteller han.

Nervøse taktekkere
Nå ligger de 26 lagene i hardtrening og Antonsen opplyser om mange nervøse deltakere.

- De vet nok ikke helt hva det går ut på og jeg blir nedringt av taktekkere som er litt nervøse for å konkurrere. Lista legges nok høyt blant deltakerne, men poenget er at det skal være gøy og at vi har fokus på rekrutteringssituasjonen, sier han.

Taktekkerne skal gjennomføre øvelser som er tilnærmet likt daglige arbeidsoppgaver og konkurerer både på tid og kvalitet. Hvert lag består av tre personer, en fagarbeider, en hjelpearbeider og en lærling. Det blir gjennomført en kvalifisering med seks lag om gangen før seks lag stiller i en finale. Konkurransen blir gjennomført i Trondheim Spektrum.

Rendyrket takmesse
Parallelt med Tak-NM stiller 40 utstillere fra anerkjente leverandører til det som blir Norges første rendyrkede takmesse.

Antonsen forteller at Takentreprenørenes forening (TEF) har vært interessert i å ta over mesterskapsarrangementet uten at det har ført til noe konkret.

- Vi mener at dette er for viktig til ikke å gripe tak i det og bestemte oss for å arrangere selv. Dette er rent dugnadsarbeid. Jeg mener både TEF og de største markedslederne burde kjenne sin besøkelsestid og arbeide mer konkret for å sikre rekruttering til faget, sier han.

Antonsen representerer bedriften Mestertak Entreprenør AS i Trondheim. Bedriften har valgt å stå utenfor TEF.

- Bedriften valgte å gå ut fordi vi mente vi ikke fikk nok tilbake for medlemskontingenten. Jeg mener takbedriftene må tenke på hva som holder firmaene sammen og håper det vi får til i Trøndelag kan få andre til å få øynene opp. Liknende initiativ bør det være mulig å få til også i de andre større byene i Norge, mener han.

Antonsen framholder at det unike med Takforum i Trøndelag er at aktørene i bransjen har blitt enige om viktige grunnprinsipper innen faget uten at det påvirker konkurranseforholdene bedriften imellom.