KOFA-sak mot Jernbaneverket avvist

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) har avvist å behandle en klage fra en tilbyder etter Bane Energis anskaffelse av anlegg for kvalitetsmåling i banestrømforsyningen.

- Dette er en viktig seier for oss, sier prosjektleder Ingar Dalen i Bane Energi. Prosessen har vært gjennomført i samarbeid med både Forsyning og Juridisk, henholdsvis ved kontraktsrådgiver Lars Kristian Bjørløw og advokat Siri Daling. Alle tre er selvfølgelig godt fornøyde med utfallet av klagesaken, skriver Jernbaneverket i en pressemelding.

Rammeavtale
Bane Energi anskaffet i 2011 en rammeavtale for et nytt system for å måle kvaliteten i banestrømforsyningen. Anskaffelsen var en totalentreprise med funksjonkrav, den hadde en verdi på ca. 13,5 millioner kroner og skjedde som "konkurranse med forhandling". Etter at det var gjennomført vurderinger av tilbyderne og forhandlinger med de aktuelle, ble det inngått kontrakt med den tilbyderen som fikk høyest poengsum ut fra de gitte tildelingskriteriene.

- En av de andre tilbyderne mente imidlertid at vi hadde gjort feil i anskaffelsesprosessen og at deres tilbud var bedre enn det valgte, forteller Lars Kristian Bjørløw.

De mente også at Jernbaneverket hadde endret betingelser underveis i prosessen og klaget saken inn for Klagemenda for offentlige anskaffelser, KOFA.

Samarbeid på tvers
Sekretariatet for KOFA har nå vurdert saken og kommet fram til at den skal avvises da Jernbaneverket har rett til å forhandle om alle deler av tilbudet ved kjøp etter forhandling.

Det betyr at klagesaken ikke blir vurdert i selve KOFA, fordi den åpenbart ikke kan føre fram. Med andre en full seier for Jernbaneverket.

- Klagesaken har voldt oss mye arbeid, men viser også et godt samarbeid mellom Bane Energi, Forsyning og Juridisk. Nettopp denne typen samarbeid på tvers av avdelinger er både verdifullt og nødvendig for at Jernbaneverket skal kunne fremtre som en profesjonell part ved gjennomføring av sine prosjekter, påpeker Dalen og Bjørløw.