Moelven og Jotun sammen om ny kledning

Moelven og Jotun lanserer nå flere nyheter innen ferdigbehandlet kledning. Gigantene mener at utviklingen går i retning av stadig mindre ubehandlet kledning i byggvareutsalgene.

– Kledning er huset ytterjakke eller regnfrakk. De fleste i Norge som har en enebolig har et forhold til kledning og er svært opptatt av hvor lenge den varer – og hvor ofte de må behandle den, sier produktsjef Halvard Nørbech i Moelven.

I tillegg til det åpenbare at kledning beskytter konstruksjonen er også design og utseende viktige faktorer.

Sammen med Jotun har Moelven utviklet helt nye kledningsprodukter og kledningsbeskyttelse, som nå lanseres for fullt.

Forbedret grunning
Over en periode har Moelven og Jotun samarbeidet for å utvikle en grunning som gir bedre heft og beskytter mot UV-stråling, råte og svertesopp. Det har vært et ønske om å utvikle en grunning som gir mer pigment som igjen gir bedre beskyttelse mot UV-stråling.

Resultatet er produktet Visir grunning. Grunning trenger bedre inn i kledningsbordet og gir heft. Den inneholder også fungicider (soppdrepere) som er godkjent i Biocid-direktivet. Det er ulike fordeler ved industriell overflatebehandling:

- Det er tids- og kostnadseffektivt for kunden
- Man unngår krympestriper
- Farge og glans holder lenger
- Man beskytter kledningen frem til toppstrøket legges på og montering blir mindre avhengig av været
- Behandlingen skjer under optimale forhold.

Kledning med ny forside
Kategorisjef Pål Reinert Bredvei i Jotun mener at Jotuns nye Drygolin Ultimat sammen med Moelvens nyskapning, den nye kledningen Heftig, tilbyr det beste fra to verdener.

Helge Hollerud, leder for innovasjon og teknikk i Moelven Wood, bekrefter at deres nye produkt er en innovasjon. Ny teknologi gir nemlig betydelig bedre produktegenskaper.

– Forsiden har en mer homogen overflate tilpasset industriell overflatebehandling, med mindre fiberreisning og bedre vedheft, oppsummerer han.

Hollerud mener den viktigste gevinsten er bedre heft, at først grunning og deretter maling vil sitte bedre. – Det skal mer til før malingen vil flasse. Dessuten er påføring nå vesentlig lettere, påpeker Hollerud.

Han forteller at Moelven legger vekt på at kvaliteten på råstoffet skal være høy og at det er god produksjonskontroll, blant annet med tanke på tørking. Det er kundenes behov som legges til grunn i utviklingsarbeidet, og på den nye kledningsforsiden er derfor all kvist også rubbet.

– Før var den glatt, og det var dermed krevende å få maling eller beis til å sitte på. Nå er det god vedheft, opplyser han.

Helge Hollerud understreker at en vesentlig fordel med fabrikkmalt kledning er at malingen sitter bedre fordi treverket er ferskt.

– Malingen sitter mye bedre på fersk virke enn den gjør på kledning der treverket har begynt nedbrytningsfasen. Hvis kledningen bare er grunnet, bør første mellomstrøk påføres i løpet av 6-8 uker. Våre undersøkelser viser at folk lar kledningene stå umålt lenger enn det, og da blir også levetiden kortere, sier han.

Snart slutt på ubehandlet
Moelven ser en tydelig trend mot at færre og færre forbrukere kjøper ubehandlet kledning. Den nye Heftig-kledningen er så ny at få har hatt den på veggen mer enn et halvt år. Men tilbakemeldingene så langt er veldig gode.

– Både utseende og påføringsegenskapene har fått en god mottakelse blant malermestere og byggmestere, sier Helge Hollerud.

Han mener byggevareutsalgene bør vurdere å gå over til grunnet kledning som standardvare. – Det er den veien utviklingen går. Neste skritt er mellomstrøk som standardvare, det vil nok ta litt lenger tid. Men om 5 år tipper jeg 50 – 60 prosent av all kledning vil selges med mellomstrøk, konkluderer han.

Pål Reinert Bredvei i Jotun er enig: – Jeg tror det er snakk om tid før ubehandlet kledning ikke lenger er en del av normalsortimentet i byggevarehandelen. Grunning med mellomstrøk er fremtiden. Det er jo bare å ta et Jotun fargekart og velge fritt. Moelven fikser dette, sier Bredvei.

Roar Jansen hos Bygger’n i Aurskog samstemmer. Byggevarehandelen i Aurskog ble med sine 25 solgte systemhus i fjor kåret til Årets HIBA-hus-forhandler. – Ikke et av husene ble solgt med ubehandlet kledning. Samtlige hadde var minimum behandlet med grunning på fabrikk, fastslår han.