Glade vinnere av Statsbyggs studentpris

To prosjekter vant Statsbyggs studentpris for fremragende arkitektur på fredag. Ida Johanne Andersen Ve, Olav Fåsetbru Kildal og Nora Aurora Hallgren fikk heder og ære, diplomer og 20 000 kroner på deling.

Prisen ble delt ut fredag ettermiddag under den høytidelige avslutningsseremonien til masterstudiet i arkitektur ved NTNU. Utdelingen skjedde etter en grundig vurdering av alle masterprosjekter innlevert ved arkitektstudiet vinteren og våren 2013.

Ida Johanne Andersen Ve, Olav Fåsetbru Kildal og Nora Aurora Hallgren ble ropt opp for å motta prisen til applaus fra tidligere medstudenter, familie og andre som hadde møtt opp under avslutningsseremonien.

-Det er i år fire nominerte prosjekter, og alle prosjektene er imponerende og dyktig gjennomført, og alle prosjektene svarer godt på kriteriene for prisen. Juryen har derfor hatt et vanskelig valg, sa Kjetil Lehn, regionsdirektør i Statsbygg Midt, Trondheim, som delte ut prisen.

Han roste de to vinnerprosjektene for å være innovative, grundige, for å komplettere hverandre på en god måte, og for å ta opp problemstillinger som er særlig relevante for Statsbygg.

Vinnerprosjektene heter:
- «Lokale kretsløpsruter» (Olav Fåsetbru Kildal og Ida Johanne Andersen Ve)

- «Lysning» (Nora Aurora Hallgren)

Her er begrunnelsen for tildelingen av Statsbyggs studentpris i arkitektur ved NTNU, 2013.

«Lokale kretsløpsruter»: Kandidatene har hatt til hensikt å synliggjøre problemstillinger knyttet til avfallshåndtering i urbane miljøer. Gjennom en grundig og svært kunnskapsrik analyse presenteres ulike programmer for bruk av kjente avfallshåndteringssystemer tilpasset ulike bystrukturer. Spredt bystruktur med lav befolkningstetthet har behov for andre løsninger enn transformasjonsområder med høy befolkningstetthet der det vil være mulig å etablere mer kostnadskrevende infrastrukturer og anlegg. Det er lagt vekt på å synliggjøre positive miljøeffekter ved at avfallet kan håndteres mest mulig lokalt.

Utvikling av framtidsrettede og nye miljø- og energieffektive løsninger er et av Statsbyggs satsingsområder. Denne oppgaven presenterer et komplekst fagfelt og detaljerte løsninger på en svært illustrativ, lærerik og forståelig måte. Ved å sette kjente systemer for avfallshåndtering inn i nye kontekster skapes nye sammenhenger og nye muligheter for utvikling og design av installasjoner, som f.eks «minigjenbruksstasjoner» i ombygde containere som samtidig kan fungere som sosiale møtesteder, og urbane veksthus og parsellhager drevet av egenprodusert biogass og gjødsel, - plassert i byrom eller hvorfor ikke, - på takflater regulert til dyrkingsformål.

«Lysning»: Oppgaven tar for seg to meget aktuelle og viktige temaer: både a) gi et mulig formsvar på behovet for livssynsnøytrale seremonirom, og b) vise en mulig transformasjon av en bevaringsverdig bygning. Begge disse problemstillingene er svært relevante for Statsbygg.

I oppgaven påpekes at «livssynsnøytralitet» ikke betyr at seremonirommene skal være verdinøytrale. Tvert i mot vektlegges det her å skape nye verdier som kan danne felles plattform for ulike livssyn når det er behov for seremonirom for viktige begivenheter i menneskers liv. I oppgaven benyttes den historiske fortellingen og kvalitetene i eksisterende bygningsmasse som utgangspunkt for å skape høytid, og det legges til elementer fra naturen ved bruk av designelementer basert på stiliserte trær, og ved en bevisst bruk av lys/belysning. Besvarelsen viser nye løsninger på tekniske utfordringer, og utfordrer også regelverket på dette området.

Bruk av verneverdige bygg til denne type formål kan betegnes som innovativ transformasjon, og prosjektet viser «universell utforming» i en utvidet betydning ved å ta inn den kulturelle dimensjonen knyttet til dette, og prosjektet kan dermed vise vei i et flerkulturelt samfunn.

Oppgaven er løst på en vakker og verdig måte, og tankesettet med bruk av historie, natur og lys for å skape høytidsstemning i et seremonirom kan lett overføres til andre tilsvarende situasjoner.