Fire konsulentrapporter for «å ivareta offentlige verdier»

Feilmonteringen var så åpenbar, at takstmannen ikke fant grunn til å finregne. Likevel har Oslo kommune latt tiden gå og konsulentrapportene flagre etter at deler av himlingen i en idrettshall raste sammen.

Helt siden deler av taket raste sammen natt til 3. desember, har Oslo kommune kranglet med gårdeier Anthon B. Nilsen og utbygger på nabotomten, Vulkan Utvikling, om årsaken til hvorfor flere tonn av himlingen plutselig falt ned.

Til alt hell var ingen til stede da taket raste.

Snart syv måneder, fire konsulentrapporter og hundretusener av kroner senere, konkluderer den siste rapporten identisk med den første:

Himlingen var underdimensjonert og feilmontert.

Dermed er det Oslo kommune som må ta regningen for å ruste opp flerbrukshallen på Vulkan i Oslo. Trolig vil prislappen på opprydning og rehabilitering komme på rundt to millioner kroner.

Men saken har allerede vært kostbar for både gårdeier Anthon B. Nilsen, utbygger på nabotomten Vulkan Utvikling og Oslo kommune.

• For å kunne gi 1.300 elever ved Elvebakken videregående skole lovpålagt kroppsøving, har skolen leid SATS-lokaler for 258.000 kroner.

• Til sammen fire konsulentrapporter har etter det Byggeindustrien erfarer kostet Anthon B. Nilsen, Vulkan Utvikling og Oslo kommune mellom 200.000 og 250.000 kroner.

• Den siste og avgjørende rapporten har alene en prislapp på 100.000 kroner. Kommunen har betalt 50.000 av denne summen.

• Kveldsbrukerne av hallen har også vært nødt til å finne midlertidige lokaler. Ifølge kommunen har de foreløpig ikke fått erstatningskrav fra brukerne.

• I tillegg kommer arbeidstimene som har gått med til å administrere den tungrodde saken.

Taksameteret har med andre ord fått løpe på tross av at takstmann Gaute L. Amundsen bare to dager etter hendelsen, aldri var i tvil om at innfesting var feilmontert og underdimensjoner som var årsaken til at 80 kvadratmeter av himlingen raste sammen.

«Feilmonteringen var såpass åpenbar at vi ikke har funnet grunn til å regne mer på dimensjoneringer og styrke (…)», skrev Amundsen i sin rapport.

Den plasserte dermed millionregningen hos Bymiljøetaten og Oslo kommune som har ansvaret for drift og vedlikehold av det innvendige, mens nåværende eier Anthon B. Nilsen har ansvar for råbygget. Kommunen sto selv for monteringen av himlingen i 1998.

Bestilte egen rapport
Men til tross for en så entydig rapport mente Bymiljøetaten, som fremleier hallen til Undervisningsetaten og Idrettsetaten, at forsikringsselskapets takstmann konkluderte for raskt.

De bestilte en ny rapport fra Opak som i sin rapport skriver at rystelser ved grunnarbeider ved naboeiendommen til Vulkan Utvikling kan ha vært utløsende, en konklusjon som altså gikk i favør av bestiller Oslo kommune.

Samtidig konkluderte en tredje rapport, bestilt av utbygger på nabotomta Vulkan utvikling, i likhet med takstmannen at himlingen var feilmontert og underdimensjonert.

Fire rapporter
Men selv med to rapporter som pekte i retning av feilmontering og underdimensjonering, krevde altså kommunen en fjerde rapport på bordet for å få en endelig vurdering av saken.

I den siste rapporten fra Norconsult som ble lagt fram et halvt år etter hendelsen, er nå all tvil feid til side. Himlingen var, som takstmann Gaute Amundsen slo fast to dager etter hendelsen, feilmontert og underdimensjonert.

Oslo kommune lover å ta regningen
Etter et halvt års strid og med den siste rapporten i hånda, har Oslo kommune endelig akseptert at det er de som må betale for ny himling i idrettshallen på Vulkan.

– Vi tar regningen for opprydningsarbeid og montering av ny himling, sier sjefingeniør Willy Zakariassen i Bymiljøetaten til Byggeindustrien.

Det var kommunen som var byggherre for himlingsmonteringen i 1998. De er fremdeles ansvarlig for drift og vedlikehold av det innvendige i bygget.

– Når man som byggherre får gjennomført slike arbeider av et eksternt firma, så er man prisgitt det arbeidet som er gjort. Himlingen er lukket og man regner jo med at det er seriøst og skikkelig arbeid som er utført. Men rapporten tyder jo på at det ikke har vært tilfelle.

– Hvorfor har hallen stått helt urørt etter kollapsen?

– Vi har vært i et fryktelig dilemma. Vi kunne ikke gå i gang med arbeidene uten å vite hvem som skulle betale regningen, sier Willy Zakariassen.

– Burde ikke dette ha gått raskere enn det har gjort?

– Det hadde selvsagt vært ønskelig, men vi må sikre oss at de offentlige verdiene blir ivaretatt på en god måte. Vi er avhengige av forutsigbarhet i alle våre disponeringer og må sikre at det vi gjør er transparent og kan etterprøves. All den tid det forelå motstridende rapporter, mente vi det var nødvendig med en ny tredjepartsvurdering, sier Zakariassen.

– Har dette vært fornuftig bruk av offentlige penger?

– Ja.

– Hva skjer videre nå?

– Nå er vi i ferd med å undertegne prinsippavtalen med Anthon B. Nilsen som skal styre prosjektet, og selve jobben skal lyses ut på offentlig anbud, sier Zakariassen.

- Prisen å betale
– En entreprenør bygger vegg i vegg med idrettshallen i dag, ville det ikke vært både kostnads- og tidseffektivt og satt bort jobben til dem?

– Det ville selvsagt vært bekvemt å kunne ta en telefon og få noen man kjenner til å gjøre jobben, men offentlige anbudsrunder er prisen man må betale for å foreta de riktige disponeringene. Det er helt nødvendig for at de offentlige midlene skal forvaltes riktig, sier Zakariassen.

Les også: Slik har gymsalen til 1.300 osloelever sett ut i fire måneder

Les mer om himlingskollapsen og hva gårdeier Anthon B. Nilsen og noen av brukerne selv mener om saken i Byggeindustrien nummer 8.