Én million for fire meter vei

Den nye tverrveien på Jessheim i Ullensaker kommune er oppe i en kvart million per meter.

Når kommunepolitikerne skal behandle veiutbyggingen mandag, ligger det en kalkulert regning på bordet på totalt 204 mill. (ekskl. mva.) – mer enn det dobbelte av hva veien skulle koste i 2011, skriver Romerikes Blad.

Av dette er den nye tverrveien, som er 640 meter lang, beregnet å koste 167,4 mill. (ekskl. mva.). Det betyr at én meter tverrvei vil koste litt over kr 260.000 i 2013-kroner.

At den skal gå i kulvert under jernbanen, og at togtrafikken skal gå i anleggstiden, presser prisen opp.

Resten er penger til oppgradering av Ringvegen.

Veiprosjektene har vært ute på anbud på nytt etter at den første anbudsrunden ble avlyst på grunn av uklarheter i konkurransegrunnlaget.
Det kom inn tre anbud i andre runden. Peab Sverige AB NUF ligger lavest i pris med 148,9 mill. (ekskl. mva.). De to andre er Implenia Norge AS (156,2 mill. ekskl. mva.) og Veidekke Entreprenør AS (166,5 mill. ekskl. mva.).

At totalkostnaden ligger høyere, skyldes ti prosent til uforutsette utgifter, grunnerverv og byggherrekostnader.

Det har allerede påløpt 14 mill. kroner til veiprosjektene.

Fylkeskommunen skal betale halvparten av veiregningen, men Ullensaker kommune må forskuttere hele beløpet noen år framover og får ikke igjen rentene.

Det er meningen at kommunens kostnader til veien, som vil danne en ny forbindelse mellom østsiden og vestsiden av jernbanen, skal hentes inn igjen fra utbyggere. Men det er usikkert om og, eventuelt når, slik refusjon kan kreves inn. Tverrveien skal etter planen stå ferdig i juli i 2015.