Høyest arbeidsledighet innen bygg og anlegg

Nye arbeidsledighetstall ble lagt frem fredag. De viser at arbeidsledigheten er høyest innen bygg og anlegg, med 4,3 prosent.

- Generelt går det godt i næringen og det er høyt aktivitetsnivå. Det at siste tall viser over 9.000 ledige innen bygg og anlegg, samtidig som arbeidskraftsbehovet er på i underkant av 5.000 ifølge Nav, viser at det muligens er en mismatch mellom hvor arbeidstakerne er og hvor jobbene befinner seg. Nordmenn er ikke så mobile som tidligere i arbeidsmarkedet. Dette er vanskelig å dokumentere selv om statistikken er på fylkesnivå. Det kan være store avstander også internt i fylke. Vi ser blant annet at det er lav arbeidsledighet i Rogaland, men høy i Oslo, sier BNL-sjef Jon Sandnes i en kommentar.

Han peker også på at byggenæringen har stor behov for faglært arbeidskraft.

- Imidlertid vi ser at arbeidsledigheten er lavest blant elektrikere og rørleggere. Det er noe økende blant tømrere. Generelt kan man si at ufaglærte stiller svakest, og sesongarbeid hvor ufaglærte har vært innom bygg og anleggsnæringen som siste arbeidssted, kan også gi noe utslag på statistikken, legger Sandnes til.

Han konstaterer også at konkursstatistikken er økende.

- Det er hittil i år 85 konkurser innen bygg og anlegg og det er en økning sammenlignet med alle tidligere år denne statistikken er blitt utført (2009). Vi får stadig høre fra medlemsbedrifter som hovedsakelig har sitt virke i det private ROT-markedet at markedet tørker opp, noe som får konsekvenser for disse bedriftene som igjen kan føre til at tømrere kan bli arbeidsledige, sier Sandnes.

Akademiske yrker
Ledigheten er lavest innen undervisning med 0,8 prosent og akademiske yrker med 0,9 prosent.

Økt norsk arbeidsledighet kan gi rentekutt, mener eksperter. Fra april til mai ble det 2.200 flere arbeidsledige her i landet.

Det er en økning for fjerde gang på rad.

– Dette viser at Norge ikke er uberørt av krisen i Europa. Men vi har fremdeles lav ledighet i forhold til andre land, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap).

De sesongjusterte tallene fra Nav viser at ledigheten denne måneden nå er oppe i 2,5 prosent, mot 2,3 prosent i april. Totalt er 65.500 personer registrert som helt ledige, noe som er 4.100 flere enn samme måned i fjor.

– Arbeidsmarkedet har svekket seg de siste månedene, og ledighetstallene for mai viser en klar økning. Det er flere som melder seg arbeidsledige nå, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Det er blant menn mellom 30 og 60 år at ledigheten har økt mest det siste året. Dette henger sammen med mindre aktivitet i bygg- og anleggssektoren, som sysselsetter en stor andel menn. I mai i år var det 19 prosent større ledighet blant bygg- og anleggsarbeidere enn i samme måned i fjor.

Tallene viser imidlertid at ledigheten den siste måneden har økt for alle yrkesgrupper, bortsett fra hos akademikere.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) velger å tolke tallene på en positiv måte.

– Jeg har sagt gang på gang at vi kommer til å merke krisen. Det gjør vi, men vi har altså lavere ledighet nå – med finanskrise – enn vi hadde i 2005 da det ikke var finanskrise, sier han til NTB.

- Finanskrisen ikke over
Stoltenberg understreker likevel at finanskrisen langt fra er over.

– Arbeidsledigheten fortsetter å øke, også i Sverige og Danmark. Sammen med Sveits og Island er Norge det industriland i verden som har størst andel av befolkningen i arbeid. Samtidig har vi Europas laveste ledighet, sier han.

Analytiker Kyrre Omdal i DNB Markets mener imidlertid at tallene viser at norsk økonomi er i ferd med å avkjøles.

– Det er ikke kritiske tall, men en klar avkjøling, sier Omdal til E24. Han viser til at ledigheten i Norge nå har vært økende for fjerde måned på rad.

– Norges Bank sa jo at økonomien tok et hvileskjær i fjor høst, men la til grunn et stabilt arbeidsmarked i sitt siste møte. Nå ser det ut som arbeidsmarkedet utvikler seg svakere enn de hadde forventet, mener han.

Økningen i ledigheten kan føre til at Norges Bank vil vurdere å sette ned renta på neste rentemøte 20. juni. Det mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken, ifølge NA24.

De europeiske ledighetstallene for april setter ny rekord med nesten 19,4 millioner arbeidsledige, noe som tilsvarer en arbeidsledighet på 12,2 prosent, ifølge tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat. For hele EU var ledighetstallet 11 prosent.

I løpet av det siste året har ledigheten økt mest i Oslo og Finnmark, men i mai var den største økningen i ledigheten i Møre og Romsdal, Nordland og Oppland.

Kun to fylker, Østfold og Finnmark, har høyere ledighet enn Oslo. Tallene er henholdsvis 3,3 prosent for de to førstnevnte og 3,2 prosent for hovedstaden. Vestlandet har fortsatt lavest ledighet, med Rogaland som best i klassen med 1,7 prosents ledighet.

Tar man med dem som er inne på arbeidsmarkedstiltak er det 84.500 personer som regnes som arbeidsledige. Dette tilsvarer 3,2 prosent av arbeidsstyrken.