- Det er på tide med nye bragder

Styreleder Petter Eiken i Bygg21 mener det nå er på tide at det skapes noen nye bragder i byggenæringen - og det kan næringen gjøre sammen.

Mange mener byggenæringen i Norge arbeider som på samme måte som for 30 år siden, og at de store nyvinningene har utblitt

Eiken pekte i sitt innlegg på EBAs generalforsamling i Kristiansand på at det finnes flere typer bragder.

- Noen blir forbilder, men flytter ikke grenser. Men det finnes også andre typer bragder som vinner for seg selv og andre, og flytter grenser. Dette kommer alle til gode. Vi trenger flere slike bragder i den norske byggenæringen, mener Eiken.

Han peker på at byggeprosessen er et produkt.

- Fremover må vi bygge fortere og billigere med høyere kvalitet. Dessuten blir det nødvendig å bygge energipositive bygninger, sier han. Han peker på at nøkkelen til suksess ligger i samarbeid, i et langt perspektiv.

- Det er en god nyhet i alt dette. Vi trenger bare å gjøre det vi egentlig vet er rett. Vi må systematisere, og gjøre noe med ledelse og kultur. Det er egentlig ikke vanskelig å vinne VM i prosjektledelse, mener Eiken.

Etter Eikens innlegg ble også Thor Olaf Askjer (Norsk Eiendom) og Haakon Tronrud (Tronrud Gruppen) hentet opp på scenen.

- Vi kan og vet hva som skal til, men vi gjør det ikke. For 30 år siden var vi inne på riktig spor, men vi plundrer med de samme tingene nå som da, sier Askjer.

Haakon Tronrud mener nøkkelen ligger i planleggingen

- Vi har jobbet lenge med å bli bedre. Hvorfor kommer vi ikke videre? Vi får ikke tid til å planlegge godt nok. Det er rart vi ikke skulle få kjørt disse prosessene bedre. Vi har noen løse tråder vi trenger å samle. Her blir Bygg21 viktig, og nå går toget, sier Tronrud. Han peker også på at næringen må bli bedre til å bygge kompetanse og ha de riktige menneskene.

- Det starter med rekruttering, sier Tronrud.