Fikk byggherrepris for Statoil-bygget

Arkitektbedriftenes byggherrepris for 2012 går til IT Fornebu eiendom AS for «Statoilbygget» på Fornebu.

Fakta om prisvinneren

Bygget: «Statoilbygget». Statoils regionskontor på Fornebu

Byggherre: IT Fornebu eiendom AS

Arkitekt: a-lab (Arkitektlaboratoriet AS)

Interiørarkitekt: a-lab (for IT Fornebu) Momentum arkitekter AS (for Statoil)

Landskapsarkitekt: Rambøll Skøyen

Entreprenør: Skanska

Leietaker: Statoil

En enstemmig jury mener byggherren gjennom en offensiv kontrahering og et krevende og inspirerende samarbeid med arkitekt og rådgivere har lykkes med å signalisere at brukeren hevder seg på verdensbasis når det gjelder teknologi, størrelse og økonomisk suksess.

Prisen ble delt ut på Arkitektbedriftenes næringslivsseminar torsdag 30. mai.

- Jeg er ikke overrasket over tildeling av denne prisen. I Sintefs forskningsprosjekt ValPro (Value Driven Procurement in Building and Real Estate - OpenBIM) ble dette prosjektet fremhevet som et forbilde på en tydelig byggherre med gjennomarbeidet mål for bygget, og som spesielt har vektlagt samarbeidsprosess og ikke minst god kommunikasjon med arkitekt for å oppfylle målene, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene i en pressemelding.

I juryens videre begrunnelse heter at «byggherren har på en særlig måte – gjennom byggets form, konstruksjon og uttrykk, ønsket å fremheve brukerens (Statoil ASA) identitet, særegenhet og samfunnsrolle.

Byggherren har i planlegging og bygging på en god måte nyttegjort seg den kunnskap brukeren har om industrialisering, prosesstenkning og kvalitetssikring som er veletablert i offshore-virksomhet, men som bare delvis er anvendt i tradisjonell landbasert byggevirksomhet».

Byggherreprisen deles ut annen hvert år av Arkitektbedriftene som et ledd i markedsføringen av arkitektbransjen.

Dette er en utmerkelse fra arkitektbransjen til en byggherre eller oppdragsgiver som har fremhevet seg ved utmerket samarbeid og vært en driver i utviklingen av kvalitet både for samarbeid og for godt resultat.

Alle typer prosjekter kan foreslås, også interiør og landskapsprosjekter. Prosjektene skal ha vært ferdigstilt i 2012.

Juryen for 2012:

Thor Olaf Askjer, administrerende direktør i Norsk EiendomSiri Bakken, siv.ark. MNAL, daglig leder NSW, styremedlem ArkitektbedrifteneBård Helland, siv.ark. MNAL, leder av Arkitekturverkstedet - Asplan ViakSilvie Le Muzic, siv.ark. MNAL, fagsjef Arkitektbedriftene i Norge, har fungert som sekretær.