Tror understøttelsen er årsak til brukollaps

Den erfarne geotekniske rådgiveren Hans Petter Jensen mener dårlig fundamenterte understøttelser kan være årsak til brukollapsen i Trondheim, og etterlyser større fokus på understøttelser.

- Det ante meg med en gang at det kunne ha med understøttelser å gjøre, sier sivilingeniør Hans Petter Jensen til Byggeindustrien.

- Jeg var borti dette for første gang for rundt 20 år siden i forbindelse med en brukollaps på E6 ved Ås. Siden den gang har jeg vært på flere titalls prosjekt hvor fundamenteringen av understøttelsene har vært for dårlig, legger rådgiveren med 46 år i bransjen til.

Reinertsen har lovet å offentliggjøre sine funn fredag, og allerede uttalt at de mener de har funnet årsaken til kollapsen. Jensen tok kontakt med Arbeidstilsynet med en gang han fikk høre om ulykken, og viste til E6-prosjektet og en mulig årsak.

- Når jeg så stabelen med treplanker fra den andre brua i Trondheim, sier det seg selv at de er plassert ganske tilfeldig. Problemet er at man har avrettet grunnen med knuste masser, og sviller i tilfeldige bredder uten sammenheng. Begynner du å regne på bæreevnen er den da for dårlig i de fleste tilfeller. Begynner en eller to understøttelser å svikte, vil du raskt kunne få overvekt og brudd, forteller Jensen.

Han mener også at de som leverer stillaser ikke alltid har god nok kompetanse til å vurdere grunnens bæreevne.

- Systemene betinger som regel at grunnen under er stabil. Å stable trebiter oppå hverandre som understøttelse er ikke stabilt, men dette er noe entreprenøren burde ha fanget opp. Vi har all verdens HMS-systemer på byggeplassene, men de må følges opp, legger han til.