Et felles HMS-løft

Det er prisverdig at Norges tre største entreprenører går sammen for å skape en ny norsk standard for HMS. Men dette er et arbeid som hele den norske byggenæring må slutte seg til. Dersom vi skal makte å få kontroll på byggeplassene slik at det ikke skjer alvorlige ulykker, må HMS inn ”under huden” til alle som jobber der.

Tirsdag 21. mai overleverte konserntillitsvalgt i Veidekke, Odd Andre Olsen, et brev til arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Brevet var skrevet under av toppsjefene og topptillitsvalgte i Veidekke, Skanska Norge og NCC Construction, og etterlyser krav ovenfra om obligatorisk HMS-kunnskap for å ferdes på norske anleggsplasser. Les mer om dette på bygg.no og i Byggeindustriens papirutgave.

Mange entreprenørbedrifter som opp gjennom årene har hatt mange oppdrag for oljebransjen, legger inn en betydelig innsats når det gjelder hele, miljø og sikkerhet. De er rett og slett tunget til det for å få oppdrag.  Noen toppledere ser på HMS som den aller viktigste jobben.  Men alle – uansett rolle og ansvar – må ta HMS på alvor. Alle har et ansvar. Men ledelsen i bedriftene har selvsagt et særlig ansvar for å følge opp HMS-arbeidet.

På den annen side har også byggherrene et betydelig ansvar. Det kan man ikke løpe fra.

De forferdelige ulykkene vi har hatt den senere tiden har på ny satt fokus på hvor viktig det er å forebygge slike hendelser. Skal man makte det må altså HMS ”tvinges” inn i hjernecellene. Det skal være nok av regelverk, men hva hjelper regler dersom man ikke har kultur for å tenke HMS.

Fredag vil Reinertsen offentliggjøre hva som var årsaken til brukollapsen i Trondheim. Det som har kommet frem i ettertid – og de bilder vi har sett av understøttelse og forskaling på tilsvarende bruprosjekter som er under bygging av firmaet i Trondheimsområdet, blir av mange sett på som katastrofale. Vi merker oss at Adresseavisen på lederplass går knallhardt ut mot Reinertsen. Det er ikke tvil om at slike hendelser går kraftig ut over omdømmet – ikke bare for den bedriften det gjelder, men for hele byggenæringen. Slike ulykker skal vi ikke ha.

Det er nå veldig viktig at hele sannheten om årsaken til bru-ulykken kommer. For offentligheten og for resten av byggenæringen er det viktig at alle fakta blir lagt på bordet. Dette først og fremst for at vi kan lære – og for å hindre at slike fatale ulykker skjer en gang til.

I denne saken er det mange som har et ansvar. Det må man stå for.