Veidekke, Skanska og NCC med felles HMS-løft

Norges tre største entreprenører går sammen for å skape en ny norsk standard for HMS.

Tirsdag 21. mai overleverte konserntillitsvalgt i Veidekke, Odd Andre Olsen, et brev til arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Brevet var skrevet under av toppsjefene og topptillitsvalgte i Veidekke, Skanska Norge og NCC Construction, og etterlyser krav ovenfra om obligatorisk HMS-kunnskap for å ferdes på norske anleggsplasser.

Ønsket, som nå ligger på statsrådens bord, tok først form i vinter, da representanter og tillitsvalgte i Veidekke var i Storbritannia, og observerte at den generelle HMS-kunnskapen på britiske bygge- og anleggsplasser var på et mye høyere nivå enn i Norge.

Nivåforskjell

Direktør for strategi og forbedring i Veidekke, Trond Bølviken, forteller at et annet utgangspunkt for britiske arbeidere tillater en mye bedre HMS-kultur på anlegg i Storbritannia.

– HMS-opplæringen på britiske anleggsplasser kan starte på et mye høyere nivå enn den kan i Norge, fordi at grunnleggende HMS-kunnskap i Storbritannia er et vilkår for å jobbe i byggenæringen, sier Bølviken.

– Så vi spurte oss selv om hvis britene klarer det - hvorfor skulle ikke vi?

Kort og godt

Forslaget som Veidekke, Skanska og NCC nå har oversendt Arbeidsdepartementet, dreier seg om å påbegynne utredninger om hvordan den norske HMS-kunnskapen kan heves og sikres.

Et ønske fra næringen går ut på å legge inn et kunnskapskrav i byggekortene (ID-kort for Bygge-og Anleggsnæringen). Kortene gjør allerede en god jobb med å holde uvedkommende fra byggeplassen. Med noen ekstra politiske grep, kan kortene også sikre mer kunnskap og trygghet på norske anlegg.

– Vi ønsker at departementet oppretter en arbeidsgruppe som kan innhente informasjon fra inn- og utland, og komme fram til en god løsning på hvordan å få til en felles opplæring og en solid minimumskunnskap, sier Bølviken.

Veidekkes nye kommunikasjonsdirektør, Grete Ingeborg Nykkelmo, forteller at i tillegg til samarbeidet med Skanska og NCC, har også Fellesforbundet, Arbeidsmannsforbundet, BNL og Arbeidstilsynet vært involvert i samtalene, og at alle støtter forslaget som statsråden fikk overrekket.

– Foreløpig er jo dette kun et initiativ, så det virkelige arbeidet blir først gjort så snart det etterspurte arbeidsgruppen blir nedsatt. Vi håper det skjer ganske fort, forteller Nykkelmo.

I Byggeindustriens åttende papirutgave (30. mai) kan du lese om sertifikatordningen som sikrer sikkerhetskulturen på Veidekke-bedriften Hoffmanns byggeplasser.