Giske åpner Ringve museum

Nærings- og handelsminister Trond Giske åpner ombygget Ringve museum i Trondheim.

30. mai 2013, åpner et påkostet og ombygget Ringve Museum, Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter og Norges første museumsbygg som oppfyller kravet til passivhus sine dører for publikum etter periode med byggearbeider.

Museet er oppgradert med et nytt tilbygg og eksiterende bygg er ombygget og rehabilitert. De faste utstillingene er tilpasset en ny vandring gjennom museet som har fått ny inngang med resepsjon, butikk og serveringsareal. Også museets festsal har blitt oppgradert.

Det har vært en målsetting å oppnå gode miljøvennlige løsninger, med lav energibruk. Den nye delen av museet er Norges første museumsbygg som oppfyller kravet til passivhus. En ny heis gir god tilgjengelighet til museets tre etasjer.

- Vi synes det har vært spennende og utfordrende å løse en slik oppgave i et verneverdig miljø, sier arkitekt Gunnar Næss i Link Arkitektur AS som har vært arkitekter for prosjektet.

I utformingen av tilbygget har LINK arkitektur latt seg inspirere av hvordan instrumenter fungerer. -For å skape lyd har instrumenter en resonanskasse, fortsetter Næss. -På samme måte har museet fått et tilbygg for skiftende utstillinger som en ”ressonanskasse” for å formidle kunnskapen om instrumenter og musikk. Tilbygget uttrykker denne egenskapen gjennom presis materialbruk og en myk form, forteller arkitekten.

Etter ombyggingen møter besøkende en attraktiv resepsjon, hvor de ledes naturlig først gjennom de skiftende utstillingene og så de faste, før de er tilbake til startpunktet, med butikk og et større serveringsområde.

- En viktig del av vår oppgave har vært å få til en god logistikk, og få nytt og gammelt til å fungere samme, avslutter Næss.

Det nyoppførte tilbygget knytter Ringve Museum til omgivelsene med et vidt utsyn over Trøndelag sitt kulturlandskap og den flotte botaniske haven ved Ringve.