Ønsker ikke "helse-Statsbygg"

Flertallet i Stortingets helsekomité avviser Høyres forslag om en nasjonal organisasjon for vedlikehold og fornyelse av sykehusbygg.

Forslaget fra Bent Høie og Jan Tore Sanner var utformet i seks punkter, der ett var å etablere en ny nasjonal helsebyggenhet tilsvarende Statsbygg, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

Dette går altså komiteflertallet (Ap/SV/Sp) mot fordi "en slik modell vil medføre fare for ytterligere byråkratisering."

I den ferske komiénnstillingen minner flertallet også om at det for tida er en utredning på gang for å opprette et nasjonalt foretak for sykehusplanlegging. Men iIfølge flertallet må selve ansvaret for utbygging og vedlikehold fortsatt ligge i helseforetakene.

- Bygging av store, komplekse sykehus medfører store utfordringer både under planlegging, ved oppføring av bygg og ikke minst i økonomistyring gjennom byggeprosessen. Flertallet tror det ved oppføring av store sykehusbygg vil være mye å tjene på en målrettet erfaringsutveksling på tvers av de regionale helseforetak, slik at neste byggetrinn i en region kan bygge på de gode erfaringene fra siste byggetrinn i en annen region, heter det i innstillingen.

Flertallet er også uenig i forslaget om å utarbeide en plan for offentlig-privat samarbeid (OPS) for sykehusbygg. Dette begrunnes med at erfaringene fra både England og Sverige tilsier at bruk av OPS-kontrakter innenfor denne sektoren, blir langt mer kostbart enn ved en tradisjonell utbyggingsmodell. Flertallet viser til utbyggingen av Nye Karolinska og hevder at den nå omtales som en skandale.

Saken kommer opp i Stortinget i midten av juni.

Les hele komiteinnstillingen her