Departementet sier ja til omstridt kraftlinjetrasé

Miljøverndepartementet har sagt ja til kraftledning gjennom Sørdalen naturreservat i Sogn og Fjordane. – Uakseptabelt, mener Naturvernforbundet og Venstre.

Konsesjonen fra NVE gjaldt opprinnelig en trasé utenom reservatet i Bremanger. Statnett har imidlertid klaget saken oppover til politisk hold etter at Olje- og energidepartementet la om kraftlinjen i 2011.

– Vi er svært skuffet over at regjeringen ofrer et viktig naturreservat for å få bygget kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal. Vi frykter for konsekvensene dette kan få for andre vernede naturområder rundt om i landet, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NTB.

Han viser til at regjeringen nylig ga tillatelse til motorveiutbygging gjennom et internasjonalt verneområde i Åkersvika ved Hamar, og påpeker at naturreservat er det strengeste vernet vi i Norge kan gi et naturområde.

– Overpløying
Venstres førstekandidat i Sogn og Fjordane, Sveinung Rotevatn, er også svært skuffet.

– Det er viktig å få på plass den nye kraftlinjen, men det må da være mulig å gjøre det uten å pløye over så til de grader sårbar natur, sier han.

Både miljøorganisasjoner og Direktoratet for naturforvaltning har gått imot dispensasjonen, som også ble avslått av fylkesmannen. NVE anbefalte heller ikke omlegging.

– Alt annet vil forsink
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) mener imidlertid at situasjonen med kraftunderskudd i Midt-Norge og behovet for å styrke strømnettet mellom Midt-Norge og Sogn og Fjordane er tungtveiende grunner for å gi dispensasjon.

– Alle andre løsninger i denne saken vil forsinke sikringen av kraftforsyningen til Midt-Norge. Men andre traseer har også miljøutfordringer ved seg, som påvirkning av relativt uberørt natur, sier Solhjell.

Departementet har stilt to vilkår for å tillate framføringen, og det er at eksisterende ledning gjennom reservatet legges i kabel langs fylkesveien, og at hogst av trær i feltet til den nye ledningen skal være minimal.

– Argumentet om hastverk for kraftutbygging er lite troverdig, da det er regjeringen selv som er skyld i at utbyggingen er utsatt i halvannet år, sier Haltbrekken.

– Ignorerer fagetatene
Konflikten rundt traseen oppsto nemlig i 2011, da Olje- og energidepartementet under ledelse av statsråd Ola Borten Moe (Sp) endret traseen for kraftlinjen og bestemte at den skulle gå gjennom verneområdet i Sørdalen.

Ifølge TV 2 sørget Borten Moe med det for at traseen ble lagt utenom eiendommene til fire partifeller.

– Når grunneierne i området omtrent ikke kan knekke en kvist, blir det unektelig litt underlig at staten bare skal kunne ture i vei og grave en enorm kraftgate rett gjennom et så sårbart naturreservat. Dessverre føyer denne avgjørelsen seg inn i et bilde av en regjering som konsekvent ignorerer miljøfaglige råd, sier Rotevatn i Venstre.