Sprengte i stykker telekabler i Hedmark og Oppland

Flere tusen mennesker i Hedmark og Oppland er uten mobil-, telefon- og internettdekning tirsdag kveld. Feilretting og -søking foregår fremdeles.

Det er telenettet i Gudbrandsdalen og i Kongsvinger som har fått problemer etter brudd på to fiberkabler, melder NRK.

I Hedmark rammer dette over 2.000 bredbåndskunder, mens i Oppland rundt 430 kunder.

– Et av bruddene skjedde i Sel etter sprengningsarbeid. Skadestedet ligger litt vanskelig til og våre folk måtte over en elv for å komme til. De er nå i ferd med å skjøte fiberkabelen, sier informasjonssjef Knut Sollid i Telenor til NTB.

– Jobber kontinuerlig
Han håper derfor at de fleste abonnentene i de nordlige delene av Gudbrandsdalen kan få tilbake forbindelsen i løpet av kvelden.

I Kongsvinger har rettemannskapene ikke fått lokalisert selve feilen, men har funnet fiberkabelen det er problemer med.

– De prøver nå å finne ut nøyaktig hvor på kabelen selve skaden er. Vi er derfor litt mer usikker på rettetid der, men det jobbes kontinuerlig, opplyser Sollid.

Alternative nødnumre
Selv om bruddene på fiberkablene hovedsakelig har rammet bredbåndskunder er en av konsekvensene at mange mobile basestasjoner har falt ut. Ifølge Sollied jobber Telenors driftssentral med å legge om så mye som mulig av trafikken via PC-terminaler for å redusere konsekvensene at bruddet.

– Dette kan gjøre at noen vil oppleve å få tilbake forbindelsen før selve fiberkablene er reparert, sier Sollid.

Ifølge NRK er det ikke mulig å ringe nødnumrene til Kongsvinger sykehus og Solør legevakt på grunn av problemene. Kongsvinger sykehus har derfor opprettet et alternativt nummer for legevakt og akuttmottak, 908 17 073, mens Solør legevakt kan nås på 971 41 393.