Cambis gjennombrudd i Spania

Cambi AS er tildelt kontrakten for kjerneteknologien til et nytt renseanlegg for avløpsvann i byen Vigo i Nordvest-Spania.

Det vil bli det største renseanlegget i Spania med et biologisk rensetrinn og et av de største anlegg av denne typen i Europa.

- Dette er vår første kontrakt i Spania som har et stort markedspotensial for Cambis teknologi basert på prosessen for termisk hydrolyse (TH). I tillegg er kontrakten viktig for nye prosjekter i Latin-Amerika, sier Ole Jacob Sortehaug som er salgsansvarlig for Cambi i Latin-Amerika og Den iberiske halvøy.

- Det nye renseanlegget i Vigo skal behandle slam fra flere kommuner i Vigo-området. I første omgang skal anlegget behandle 8 000 tonn tørrstoff årlig, men det kan utvides til å ta imot 22 000 tonn årlig, forklarer Sortehaug som snakker flytende spansk. Han assisterte en spansk delegasjon til et oppstartmøte for Vigo-prosjektet i Cambis hovedkvarter i Asker i begynnelsen av mai.

I den spanske delegasjonen var Joan Canals fra selskapet GS Inima ansvarlig for undertegnelsen av kontrakten. Han er meget tilfreds med at kontrakten er inngått etter flere måneder med forhandlinger.

- Vi mener at Cambis teknologi er den mest kostnadseffektive og energieffektive løsningen for det nye renseanlegget i Vigo. Anlegget får en positiv innvirkning på miljøet for mer enn 800.000 innbyggere i Vigo-området, understreker han.

- Vi skal bruke biogassen fra anlegget til å produsere strøm, og sluttavfallet fra prosessen skal brukes som sertifisert biogjødsel i landbruket, presiserer han.

- Renseanlegget i Vigo skal starte opp i 2014 og bygges ut med økt kapasitet i 2016. Anlegget finansieres med midler fra Galicia-regionen, EU og byen Vigo, sier Canals til slutt.