Vegvesenet lærer ikke av ulykkesrapporter

En tilsynssak mot Statens vegvesen viser at ingen av 26 kontrollerte prosjekter i Region øst kunne dokumentere at de en hadde foretatt en trafikksikkerhetsgjennomgang før åpning av veianlegget.

Ulykkesrapportene til Statens havarikommisjon for transport (SHT) skal gi kunnskap om trafikksikkerhet. Intensjonen er at Statens vegvesen skal gjennomføre tiltak slik at sikkerhetsnivået i vegtrafikksystemet økes.

Nå mener Vegtilsynet at Statens vegvesen i større grad kan lære av ulykkesrapportene. Etter en tilsynssak, slår Vegtilsynet fast at:

Statens vegvesen mangler rutiner for å sikre at tiltak som følge av SHT-rapportene blir gjennomført i organisasjonen.

Statens vegvesen verken evaluerer eller måler om tiltakene har hatt effekt i organisasjonen.

Tiltakene som er grunnlag for lukking av SHT-tilrådingene blir gjentatt.

Tilsynsrapporten viser til en anbefaling fra 2008 der det ble anbefalt at Statens vegvesen etablerte rutiner som sikret «at nye veianlegg alltid overleveres med trafikksikkerhetsgjennomgang før det åpnes for trafikk».

Tiltaket som lukket saken var å revidere en håndbok og å gjøre denne kjent i organisasjonen.

– Vegtilsynets tilsynssak 2012-02 viser at dette tiltaket ikke i tilstrekkelig grad er gjennomført, i og med at ingen av de 26 kontrollerte prosjektene i Region øst kunne dokumentere at en hadde foretatt en trafikksikkerhetsgjennomgang før åpning, heter det i en pressemelding fra Vegtilsynet.

De krever at styringsstaben i Vegdirektoratet må sikre at rutinene for oppfølging av SHT-rapportene blir tydeliggjort, og at tiltakene blir gjennomført i organisasjonen.

De skriver også at det bør også vurderes om rutinene skal beskrive metoder for å evaluere om tiltakene er egnet, og om de blir gjennomført i praksis.

Styringsstaben i Vegdirektoratet skal komme med tilbakemelding på hvordan Vegtilsynets tilråding vil blir håndtert, sammen med en tidsplan for gjennomføring av eventuelle tiltak. På bakgrunn av tilbakemeldingen vil Vegtilsynet vurdere videre oppfølging og lukking av tilrådingen.