Utenlandsk konkurranse legger press på norsk industri

Da byggebransjen ble spurt om egne fremtidsutsikter svarte hele 9 av 10 at 2013 vil bli bedre enn fjoråret. Samtidig er det store utfordringer knyttet til utenlandsk konkurranse og mangel på kvalifisert arbeidskraft.

I en undersøkelse gjennomført av Byggenæringens landsforening (BNL), svarer over 90 prosent av bedriftene at de forventer å gå med overskudd i 2013, men rapporten avdekker også utfordringer for bransjen.

– Det er viktig at norsk byggebransje sikrer bedre lønnsomhet i fremtiden, sier administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Spenncon.

Møter utenlandsk konkurranse
Import av billige utenlandske byggevarer legger press på byggeindustrien, og stadig flere offentlige infrastrukturkontrakter går til entreprenører utenfor Norge.

I følge betongelementprodusenten Spenncon er norske industriselskaper nødt til å omstille seg for å møte konkurransen fra utlandet.

– I Spenncon har vi satset på å øke kompetansen hos lederne våre, og løfte sikkerheten i driften vår. Det har gitt oss både økt effektivitet og lønnsomhet. Vi ser lyst på fremtiden, og har stor tro på at norske bedrifter blir bedre av å bli nødt til å tenke effektivitet, sier administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Spenncon.

Mangel på arbeidskraft
- Mangelen på kompetanse hindrer investeringer og er en utfordring for omdømmet til byggenæringen. Fremtidens byggeteknikk stiller høyere krav til de som bygger, uten at utdanningssystemet har vært i stand til å svare godt nok på de utfordringene det har gitt, heter det i en melding fra Spenncon.

Spenncon mener det finnes gode tiltak for å svare på utviklingen. Lærlingordninger kan øke interessen for ingeniørfag hos studenter, og praktisk erfaring er ment å bidra til å få ungdom interessert i tekniske fag.

– Vi ønsker å gi flere unge mennesker tilgang til ingeniørfaget og samtidig vise mulighetene bransjen tilbyr. For oss er lærlingordningen en av våre viktigste rekrutteringskanaler, og vi har rundt 12 lærlinger hos oss hvert år. Norske ingeniører er ettertraktede og tilbys spennende og varierte jobber på øverste hylle. Derfor er vi fornøyde med at flere av våre lærlinger kommer tilbake til oss som ferdigutdannede ingeniører etter endte studier, sier Hovland.

* Byggenæringens landsforening har gjennomført en undersøkelse der 1100 norske industribedrifter har svart. Av 3.600 bedriftsledere som ble kontaktet deltok 1 av 3 på undersøkelsen.