Frp etterlyser trygge byggesoner

Frp etterlyser konkret handling fra regjeringen for å hindre at det bygges i flomutsatte soner. Partiet vil at folk blant annet skal tilbys nye, trygge tomter.

Frps Gjermund Hagesæter tok onsdag opp dette spørsmålet i den muntlige spørretimen.

– Hvis noen forsøker å bygge i strandsonen, så er fylkesmannen der med én gang. Men i områder som stadig blir oversvømmet, er det ikke regler for hvor man skal kunne bygge. Hvorfor er det ikke gjort noe siden storflommen i 2011, ville Hagesæter vite.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) viste til at kommunene har det daglige ansvaret for hvilke restriksjoner som skal gjelde. Kommunene er også pålagt å utføre lokale risikoanalyser og bruke dem når nye byggefelt skal anlegges.

Navarsete avviste antydningene om at systemet for risikovurdering, forebygging og erstatning ikke virker.

– Det er kommunene som skal vurdere konkret fare og eventuelt ikke godkjenne byggesøknader. Hvis det gis dårlige råd, kan det åpne for kommunene må betale erstatning, sa kommunalministeren.

Når de endelige tallene foreligger, vil hun vurdere hvor stor andel av kommunenes ekstrautgifter staten skal dekke. Dette utgjør normalt 20 prosent, men kan komme opp i 50 prosent, i ekstreme tilfeller full dekning.