Statssekretær åpner E39 Astad-Høgset

Mandag 3. juni er det offisiell åpning av E39 Astad-Høgset, og Statens vegvesen og Gjemnes kommune inviterer i den anledning til vegfest på Astad ved Batnfjordsøra.

Det er statssekretær i samferdselsdepartementet Geir Pollestad som skal kutte snora. Han får god hjelp av Trond Skar, som er en lokal forkjemper for vegen.

- Den offisielle åpninga av E39 Astad-Høgset skjer med et arrangement fra kl 1200 på Astad. Når snora er kutta og nasjonalsangen spilt kan de som ønsker det kjøre i en kortesje fra Astad og hele nyvegen til Høgset og tilbake. Deretter blir det underholdning, taler og lunsj til alle frammøtte på torget i Batnfjordsøra fra kl 1330, forteller prosjektleder Per Bjørn Gjelsten i Statens vegvesen.

E39 mellom Astad og Høgset er til sammen ei nesten 10 km lang strekning med avkjørselsfri veg, som korter inn E39 med ca 1,4 km. Den eksisterende E39 går i dag gjennom bebyggelsen langs Gjemnesstranda, og har for det meste ei fartsgrense på 60 km/t. Vegen blir nå omklassifisert til fylkesveg, og blir tilrettelagt for gående og syklende.

E39 Knutset-Høgset var opprinnelig en del av Krifastprosjektet, men ble i sin tid tatt ut av økonomiske årsaker. Prosjektet omfatter bygging av ca 4,6 km ny veg inkludert Høgsettunnelen på 705 meter, og arbeidet på strekninga startet i november 2009.

Den 5,4 km lange forlengelsen mellom Astad og Knutset ble utløst av et krav til gang- og sykkelveg langs eksisterende E39. Ved å bygge nyvegen helt fram til Astad sparte vi nedkjøringa til Knutset, og får samtidig en trafikksikker løsning både for lokalbefolkninga og gjennomgangstrafikken. Arbeidet på denne delstrekninga startet i juni 2011.

E39 Knutset-Høgset er i sin helhet finansiert av bompenger fra Krifastbommen, og innkrevinga ble avslutta 1. desember 2012. E39 Astad-Knutset blir finansiert med 79 prosent bompenger og 21 prosent statlige midler. Bompengeinnkrevinga starter 3. juni, samme dag som hele strekninga åpner for trafikk. Prognosen for sluttkostnad på hele prosjektet er på ca 430 mill. kroner i dagens kroneverdi.