Første skritt mot å ta tilbake regjeringskvartalet

Nesten to år etter at Anders Behring Breivik bombet regjeringskvartalet, starter diskusjonen om hvordan det «nye regjeringskvartalet» skal bli.

Selv om det ikke er avgjort om, eller hvilke, bygg i regjeringskvartalet som skal rives etter terrorangrepet i 2011, vil administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) starte debatten om hva slags miljø det skal være i kvartalet i framtiden.

Onsdag morgen har statsråden invitert flere aktører til debattmøte i Litteraturhuset i Oslo for å drøfte det framtidige regjeringskvartalet. Temaene er handel, miljø og trafikk samtidig som sikkerheten skal ivaretas. Både politiet, Oslo handelsstand og transportnæringen vil være representert

Vil ha folk

– Jeg er opptatt av at når vi nå trenger et høyere sikkerhetsnivå er det viktig at tiltakene utformes på en slik måte at det bidrar til byliv og genuin bruk av byen. Det er flott med regjeringskvartal i sentrum av en hovedstad, men jeg ønsker ikke noen folketomme områder som følge av de sikkerhetsløsningene som blir valgt, sier byråd Bård Folke Fredriksen (H) for byutvikling i Oslo til NTB.

Hva som skal skje med de bombeskadde bygningene er ennå ikke avklart og vil neppe bli det før tidligst til jul. En mulighetsstudie av hele arealet som regjeringskvartalet utgjør i dag, vil blir overlevert Aasrud i slutten av juni. Denne rapporten skal deretter gjennom en prosedyre for kvalitetssikring, og beslutningsgrunnlaget skal være klart helt mot slutten av året. Rapporten blir offentlig tilgjengelig når den er overlevert til Aasrud.

Svart hull

Urbanist Erling Fossen mener regjeringskvartalet slik det er og var ikke innbyr til folkeliv, men bare er et svart hull i Oslo sentrum. Han har hele tiden gått inn for å rive de ødelagte bygningene og etablere noe helt nytt.

– Jeg har ingen tro på at det vil skje flere angrep, for det har allerede skjedd en terrorhandling her. Men dersom man likevel skulle beholde bygningene, så må man avsette arealer til næringsvirksomhet, noe det ikke er i dag, sier Fossen til NTB.

Han erkjenner at det ikke er aktuelt å etablere forretninger i de gamle bygningene som huser Finansdepartementet eller Høyesterett, men sier det likevel bør være muligheter for å skape mer liv og røre i kvartalet.

– Det er jo mange mennesker som jobber i området, så noen lunsjrestauranter på plassen kunne i alle fall gått an, sier Fossen. (©NTB)