SV vil ha 250 millioner kroner til Tøyen

Oppgraderingen av Tøyen-området i Oslo har en prislapp på 250 millioner kroner dersom SV får gjennomslag for planen partiet presenterte tirsdag.

– Forslaget innebærer at det lages et områdeprogram over fem år etter modell fra Oslo sør og Groruddalen. Det skal settes av 25 millioner kroner årlig som disponeres av bydelsutvalget. Vi inviterer også staten til å delta med det samme, sa SVs gruppeleder Marianne Borgen i Munchrommet i Oslo rådhus.

Samtidig har partiet valgt å støtte byggingen av Lambda i Bjørvika.

– Avtalen handler om mer enn Tøyen. Den handler om hele byen. For Oslo SV har det i Munch-saken vært to viktige hovedpunkter. Det ene er at kunsten skal ivaretas på en forsvarlig og god måte. Det andre har vært en styrking av Tøyen-området. Begge deler har vi fått til i denne avtalen, sa gruppelederen.

Foruten Borgen, var byrådsleder Stian Berger Røsland (H), kulturbyråd Hallstein Bjercke (V), gruppeleder Toril Berge (V), gruppeleder Erik Lunde (KrF) og gruppeleder Eirik Lae Solberg (H) til stede på pressekonferansen som markerer avslutningen på den svært lange striden om lokaliseringen av et nytt Munch-museum.

Styrker skolen
SVs gruppeleder presenterte en detaljert plan for hele Tøyen som omfatter oppgradering av senteret og T-banestasjonen og spesielt skolen.

– Skolen skal bli en kulturskole. Den skal fylles med aktiviteter og være åpen om kvelden og i skolens feriedager. Det skal bli en pedagogisk styrking og satsing på naturfag og estetiske fag. Alle elever skal få en gratis kjernetid, og også halv pris på Tøyenbadet, sa Borgen.

Partiet har fått gjennomslag for et stort kommunalt badeland etter modell av Drammensbadet og Risenga i Asker.

Også grøntområdet skal knyttes sammen, fra Tøyenbadet til botanisk hage.

– Primært går vi inn for å stenge Finnmarksgata. Går ikke det, bygges det et grønnlokk over hele området. Da kan det holdes festivaler der. Det blir en stor ny Tøyenpark med utescene.

Vitensenter
I tillegg har SV fått gjennomslag for å flytte Teknisk Museum fra Kjelsås til Tøyen for å etablere et nytt Vitensenter.

– Kommunen vil legge til rette for at museet får et tilbud om en kommunal tomt. Tomta museet står på i dag skal selges og brukes til flyttingen og byggingen av et nytt teknisk museum på Tøyen, sa SVs gruppeleder Marianne Borgen.