BackeGruppen på lærlingetoppen

Mens det i gjennomsnitt er fem prosent lærlinger i bedriftene i byggebransjen, har BackeGruppens entreprenører over det dobbelte.

- Med 11 prosent lærlinger, er vi med og sikrer en god rekruttering til bransjen. Vi er stolte over å ha så mange av morgendagens fagarbeidere i våre rekker, sier Sven Chr. Ulvatne, administrerende direktør i Backe Entreprenør.

Noen av bedriftene i BackeGruppen har nær 20 prosent lærlinger, og fungerer dermed som opplæringsanstalter for nye håndverkere. De beste lærebedriftene i gruppen er Mjøsen Murmesterforretning (Hedmark og Oppland), Aasen Bygg (Trøndelag), Backer Entreprenør (Bergen), Våle Bygg (Vestfold), Bøhmer Entreprenør (Buskerud), og Martin M. Bakken (Hedmark).

Det er et stort behov for arbeidskraft i byggenæringen. FAFO har regnet ut at næringen vil vokse med mellom 2,5 og 4 prosent hvert år frem til 2020. Hvis dette anslaget slår til, vil næringen ha behov for 260 000 mennesker i utførende sektor i 2020. Det betyr 10 000 nye medarbeidere hvert år!

Av dette må vi ha 8 000 nye fagarbeidere hvert år frem mot 2020, vi må ha 500 fagskoleteknikere, 1 000 ingeniører og sivilingeniører.

-Når vi satser på lærlinger, er det selvsagt fordi vi sårt trenger deres arbeidskraft og får en unik mulighet til å lære opp dyktige enkeltmennesker til å passe i våre bedrifter, sier Sven Chr. Ulvatne. – Men det skal heller ikke underslås at disse jobbene er gull verdt for mange som faller ut av skolen. De føler seg raskt hjemme når de får et verktøy i hånden og gode kolleger rundt seg. Når de kan jobbe med noe som interesser dem og gjøre noe de behersker, er det utrolig hvor mye energi som frigjøres.

Nina Svalund fra Hvaler var TAF-lærling hos Backe Østfold, for to uker siden ble hun fagarbeider. Hun ønsker å bli sivilingeniør, og valgte utradisjonelt da hun valgte yrkesfag.

- Ved å gå TAF-linjen får jeg en dobbelt kompetanse med eksamen fra videregående skole og fagbrev. Det er utrolig verdifullt å få innsikt byggefag og byggeprosesser, og jeg er glad for muligheten jeg får her, forteller Nina Svalund.