Færre kommer ut i jobb etter et år i Nav-systemet

Andelen som kommer ut av Nav-systemet i løpet av tolv måneder, har sunket de siste årene. Forskere ved Frischsenteret mener målet om flere i arbeid og færre på trygd ikke er oppnådd.

Forskerne har gjennomgått data for 1,7 millioner mennesker fra 1993 til 2010. De viser at mange mennesker har hatt en lang vandring mellom ulike tiltak og ytelser, skriver Aftenposten.

Det er ikke mulig å se noen effekt av de største reformene i det offentlige, mener forskerne.

Ingen tegn

Forskerne har funnet ut at 49,4 prosent av de 24.800 menneskene som havnet i Nav på grunn av helseproblemer, kom i full jobb etter årevis på ulike tiltak. Færre enn før kommer seg ut i jobb i løpet av det første året. Mens andelen var 58 prosent i 2006, var andelen sunket til 48 prosent for 2009-kullet, skriver avisen.

– Foreløpige resultater fra effektevalueringen viser ingen tegn til at målsettingen om å få flere i arbeid og færre på stønad er nådd, skriver forskerne Elisabeth Fevang, Simen Markussen og Knut Røed i rapporten «Til, fra og mellom inntektssikringsordninger – før og etter Nav».

I Nav er man klar over problemet og mener det dreier seg om mange års forsømmelser.

– Det er mange års forsømmelser og gammelt regelverk som vi jobber oss gjennom, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav til avisen.

150.000

– Det påvirker også hvor mange som kommer ut i arbeid. Mange av dem som nå kommer på uførepensjon, har gått på sosialhjelp i mange år. Det blir enklere å se om vi lykkes når vi får ryddet opp i de sakene med folk som har gått i systemene i svært mange år, sier han.

Han sier det er rundt 150.000 personer med svært lange historier, som påvirker tallene mye.

– Flere av disse tilfredsstiller trolig kravet til uførepensjon, sier han