Norske klimamidler til helt andre formål

Norske EØS-millioner som skulle gått til fangst og lagring av CO2, blir isteden brukt til helt andre ting, blant annet til polsk kulturarv.

75 millioner kroner som var øremerket renseanlegg ved kullkraftverket Belchatow i Polen, går isteden til polsk kulturarv, skriver Nationen.

Nær 1,4 milliarder kroner ble i forhandlingene om EØS-midler for 2009-2014 øremerket tiltak for å fremme karbonfangst og karbonlagring, såkalt CCS. Dette blir av Det internasjonale energibyrået (IEA) og FNs klimapanel trukket fram som den viktigste enkeltstående teknologien for å redusere klimagassutslipp.

Ifølge Nationen ble det etter avtale med medlemslandene i EU overført like over en milliard norske kroner til et CCS-program i Polen, rundt 300 millioner til et tilsvarende program i Romania og 53 millioner til Tsjekkia.

Forrige uke ble det kjent at alle CCS-millionene er blitt omdisponert i Polen, og på samme tid diskuterer Norge og Romania omdisponering av CCS-millionene der.

Over halvparten av de omdisponerte midlene i Polen skal gå til energieffektivisering i polsk industri. Resten av millionene går blant annet til innovasjon, næringsutvikling og forskningssamarbeid, mens 75 millioner altså går til vern av europeisk kulturarv.

Ifølge Utenriksdepartementet er årsaken til omdisponeringen i Polen at programmet for karbonfangst og -lagring ikke har latt seg gjennomføre som planlagt.