Sykepleierne på plass i Pilestredet

Statsbygg har vært byggherre for de nye lokalene for sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Tirsdag 28. mai er det offisiell åpning for anlegget som får Pilestredet Park i Oslo som nærmeste nabo.

Byggeprosjektet omfatter et nybygg og rehabilitering av det tidligere patologibygget ved gamle Rikshospitalet i Pilestredet. De to bygningene bindes sammen av et atrium ned glasstak. Anlegget har et brutto bygningsareal på 19.000 kvadratmeter fordelt med 12.500 kvadratmeter på patologibygget og 6500 kvadratmeter på nybygget.

Åpning
Tirsdag er det klart for offisiell åpning av byggeprosjektet som hadde oppstart i 2010. I nøkkelseremonien vil byggherredirektør Hilde Nordskogen i Statsbygg overlevere lokalene til departementsråd Trond Fevolden i Kunnskapsdepartementet.

Det nye anlegget heter Andrea Arntzens hus og er oppkalt etter en sykepleier og sykehusforstanderinne fra Oslo som var en foregangskvinne innen sykepleie og sykepleierutdanningen i Norge.

Andrea Arntzens hus gir rom til 1500-2000 studentene og 400-450 ansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Bygningene inneholder blant annet et auditorium med plass til 450 personer, kontorer, gruppe- og klasserom samt et simulering- og ferdighetssenter. I dette senteret lærer studentene behandling, overvåking og stell av pasienter.

I tillegg er det bygget en Black Box i anlegget. Dette spesialrommet skal brukes av høgskolens Institutt for estetiske fag.

Miljø
De nye lokalene har fått energimerket A. Det er flere grunner til dette, blant annet at det er brukt vinduer av høy kvalitet, med trelags glass, og at vegger og tak er svært tette. Om natten reduseres styrken på ventilasjonsanlegget, og detektorer registrer om det er folk i rommene. Den utvendige solskjermingen legger seg tett inntil vinduene og hjelper til med å holde bygget varmt på vinterstid. To sentrale løsninger er også jord- og vekselsvarme.

Statsbygg har vært byggherre, mens arkitekt er Lund+Slaatto arkitekter as.

Her er Byggeindustriens omtale av prosjektet